default-image

Με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου, ημέρα της πανηγύρεως του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτη, τα ιερά εγκαίνια του ομώνυμου πανηγυρίζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, στο Αρκαλοχώρι.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 3 Ιουλίου, πριν την ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού εσπερινού, ο Σεβασμιότατος κ. Ανδρέας κατέθεσε τα προς τον εγκαινισμό του Ναού Ιερά Λείψανα των εν Ραΐθώ και Σαμοθράκη Νεομαρτύρων.

Ακολούθησε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου, του Σεβ. Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου ευρισκομένου σε προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο.

Πριν το τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος εκφώνησε εμπνευσμένο πανηγυρικό λόγο, αναφερόμενος στο βίο, τη λαμπρή συμβολή και στο έργο του Αγίου Ανδρέα του Υμνογράφου. Επίσης, εξέφρασε τη συγκίνησή του, αφού πριν από τριάντα πέντε χρόνια βρισκόταν, ως Πρωτοσύγκελος, στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου, που έγινε από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο και τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κρασονικολάκη. Στη συνέχεια ευχήθηκε στο Σεβασμιότατο κ. Ανδρέα και εξήρε το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει στα δεκατέσσερα χρόνια της ποιμαντορίας του.

Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η βράβευση των αριστευσάντων μαθητών των σχολείων του Αρκαλοχωρίου, για το παρελθόν σχολικό έτος 2013-2014.

Την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 4 Ιουλίου, στην ακολουθία του όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας. Στη συνέχεια, μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, τελέστηκε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ ακολούθησε η τελετή των Ιερών Εγκαινίων, όπου ο Σεβ. κ. Μακάριος καθαγίασε το δεξιό κλίτος του Αποστόλου Ματθία, ο Σεβ. κ. Ευγένιος το αριστερό κλίτος των Τριών Ιεραρχών, ο δε Μτηροπολίτης Ανδράς το κεντρικό κλίτος του Αγίου Ανδρέα Κρήτης.

Κατόπιν, τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αναγνώστηκε, από τον Κωδικογράφο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιμ. κ. Νήφωνα Βασιλάκη, Σεπτή Πατριαρχική Επιστολή για τα εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, για το κεντρικό κλίτος του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την επιθυμία, κατά την επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι το 2002, να αφιερωθεί στον Άγιο Ανδρέα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον Ιεροσολυμίτη.  

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας μίλησε επίκαιρα και ακολούθως τιμήθηκαν όλοι όσοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, το Σταυρό του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτή της Παύλου, καθώς και με ευεργετήρια γράμματα.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ο οποίος, εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ευχήθηκε εγκαρδίως στον εορτάζοντα ποιμενάρχη κ. Ανδρέα με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας 1.400 και πλέον πιστοί μετέβησαν στο κέντρο εκδηλώσεων "Πάνθεον" στο Αρκαλοχώρι και παρακάθισαν στο εορταστικό γεύμα, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν τόσο από τον ιδιοκτήτη του, όσο και από κτηνοτρόφους, τυροκόμους και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, που προσέφεραν δωρεάν κρέατα και άλλα τρόφιμα.

Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιμ. κ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών, Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. κ. Πρόδρομος, Αγκαράθου Αρχιμ. κ. Γεράσιμος Μαρματάκης, Επανωσήφη Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Αρκαδίου Αρχιμ. κ. Άνθιμος Καλπάκης, Βοσάκου Αρχιμ. κ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Σεληναρίου Αρχιμ. κ. Ιωακείμ Ραπτάκης, Καλλέργη Αρχιμ. κ. Δημήτριος Σταματάκης και Αγίας Μονής Βιάννου Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Ζερβουδάκης, ο Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμ. κ. Πρόδρομος Ξενάκης και ο Κωδικογράφος Αρχιμ. κ. Νήφων Βασιλάκης, οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου π. Ιωακείμ και π. Θεόφιλος, Δρυοβουνίου Αρχιμ. κ. Αντώνιος και η Γερόντισσα Θεοξένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, με τη συνοδεία της.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αρκαλοχωρίτης υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, οι δήμαρχοι των Δήμων Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι τέως βουλευτές κ. Εμμανουήλ Στρατάκης και κ. Μαρία Σκραφνάκη, οι τέως νομάρχες Ηρακλείου κ. Δημήτριος Σαρρής και κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο τέως δήμαρχος του πρώην Δήμου Καστελίου κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης, ο τέως δήμαρχος Βιάννου κ. Εμμανουήλ Κλαδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος κ. Νικόλαος Χριστοφάκης, ο διευθυντής του Α.Τ. Αρκαλοχωρίου, αστυνόμος Α' κ. Στυλιανός Κανακούδης, ο λιμενάρχης Ηρακλείου, πλοίαρχος κ. Θεοφάνης Κούρκουλος, ο αντισυνταγματάρχης Θρησκευτικού π. Νεκτάριος Μαρκάκης, ο αντισυνταγματάρχης κ. Μιχαήλ Πρικανάκης, ο διοικητής της 126 Σ.Μ., ιπτάμενος σμήναρχος κ. Παναγιώτης Καλόγηρος και ο διοικητής της 133 Σ.Μ. Καστελίου, ιπτάμενος σμήναρχος κ. Κωνσταντίνος Άγγος. Επίσης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Α.Ε.Α.Η.Κ., καθηγητής κ. Απόστολος Μπουρνέλης, με καθηγητές της Ακαδημίας και ο πρώην γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Παπαδερός.

Η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου με ανακοίνωσή της εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην οικοδόμηση και αποπεράτωση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στους δωρητές μικρούς και μεγάλους, στο θεοσεβή κλήρο, στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και στο ευσεβές ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως και εύχεται «η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τις πρεσβείες του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως, του Αποστόλου Ματθία και των Τριών Ιεραρχών, να χαρίζει πλούσια τη χάρη στα πρόσωπά τους και τις οικογένειές τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News