Πολιτισμός

Ένα αμάρτημα... αριστουργηματικό

Το αριστουργηματικό έργο του Γεωργίου Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από τη Δευτέρα 21 ως το Σάββατο 26 Ιουλίου κοινό της Κρήτης. Η παράσταση ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων περιοδεύοντας σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και φεστιβάλ της Αττικής με κατανυκτική υποδοχή. Συνεχίστηκε στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" με την ίδια αποδοχή, από τον περασμένο Οκτώβριο έως φέτος το Μάρτιο.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά, σ' αυτό το αριστουργηματικό έργο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας τη βαθιά προσωπική του πληγή. Πρόκειται για μια εξομολόγηση που, ενώ θα μπορούσε να μείνει στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φως και περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, στο πνεύμα του ενός πολύ μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Ενός πνεύματος που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα στο έργο του όλα εκείνα τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης, να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

Παραστάσεις

Η περιοδεία στην Κρήτη ξεκινά τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στο φρούριο Φορτέτζα Ρεθύμνου και συνεχίζεται      την Τρίτη 22 Ιουλίου στο θέατρο "Κρεμαστός" στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου. Την Τετάρτη 23 Ιουλίου η παράσταση θα δοθεί στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, την Πέμπτη 24 Ιουλίου στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκης" του Ηρακλείου, την Παρασκευή 25 Ιουλίου στο Πέτρινο Θέατρο στο Καστέλι Κισσάμου και, τέλος, το Σάββατο 26 Ιουλίου, η περιοδεία ολοκληρώνεται με παράσταση στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή-διδασκαλία λόγου-σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης.

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

Σχόλια