Πολιτισμός

Βεγγέρες κι αλωνέματα στη Μονή Μαλεβιζίου

Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στη μνήμη του λοχία καταδρομών Νικολάου Καβροχωριανού με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου διοργανώνουν από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπου σχεδόν σε όλες θα υπάρχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, περιλαμβάνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, μονιανή βεγγέρα στη Χυμευτού και σόρδινα με τον Στάθη Μονιάκη. Στο λαούτο θα είναι ο Αντώνης Καλλέργης και στο μαντολίνο ο Μιχάλης Παπάζογλου.

Την Κυριακή 13 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η αναβίωση του αλωνίσματος στα Πλακάλωνα και συγκεκριμένα άλεσμα σταριού με χειρόμυλο και ψήσιμο ξινόχοντρου, ενώ θα γίνει παράλληλα αγώνας ιππασίας με γεωργαλίδικα άλογα.

Στις 19 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφική βραδιά, όπου θα προβληθεί η ταινία "El Greco" του Γιάννη Σμαραγδή.

Στις 20 Ιουλίου, ημέρα τιμής και μνήμης, θα γίνει στις 11 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση για το λοχία Καταδρομών Νικόλαο Καβροχωριανό. Θα υπάρξει ομιλία με θέμα την κυπριακή τραγωδία, με ομιλητές τους φιλολόγους Γεώργιο Σκραφνάκη και Μηνά Τζανή, ενώ θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.

Στις 25 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί εσπερινός της πολιούχου Αγίας Παρασκευής και στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί χοροεσπερίδα με τους Νίκο Ρινακάκη, στη λύρα και το τραγούδι, Γιάννη Γωνιανό, στο λαούτο και το μαντολίνο, Γιάννη Μιχελακάκη, στο λαούτο, και Μάνο Πετράκη, στα κρουστά.

Στις 30 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ θα προβληθεί ένα σπάνιο κινηματογραφικό υλικό με στιγμές καθημερινότητας στο χωριό από το αρχείο του Δημήτρη Παγωμένου με τίτλο "Ταξίδι στο παρελθόν".

Αύγουστος

Στις 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, το Θέατρο Σκιών Αθανασίου θα πραγματοποιήσει παράσταση παραδοσιακού Καραγκιόζη.

Στις 9 Αυγούστου, από τις 8 το πρωί θα υπάρξει εθελοντική δράση για την καθαριότητα στο κοιμητήριο του χωριού, και στις 9:30 το βράδυ κινηματογραφική βραδιά για παιδιά.

Στις 22 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Στέλιο Μπικάκη με είσοδο 5 ευρώ. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οργάνωση του Εκθετηρίου Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο χωριό.

Το σαββατοκύριακο 30-31 Αυγούστου θα γίνει beach party στις εκβολές του Αλμυρού.

Σεπτέμβριος

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία που θα ξεκινήσει στις 7:30 το πρωί με διαδρομή "Μονή-φαράγγι-Παναγία Καβαλαρά".

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ, η "Άλλη Μπάντα" θα πραγματοποιήσει συναυλία.

Στις 19 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με "Το όργωμα και η σπορά", ενώ στις 2 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει ο "2ος διαγωνισμός κρασιού".

Σχόλια