Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από το ΔΗΠΕΘΕΚ και τις "Φωνές του Νότου"

Στον "Αρχάγγελο της Κρήτης" Νίκο Ξυλούρη, που χάραξε με τις ερμηνείες του τη μουσική αλλά και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, είναι αφιερωμένη η παράσταση που θα παρουσιάσει στις 11 Ιουλίου στο Ηράκλειο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ), σε συνεργασία με τις "Φωνές του Νότου". Τίτλος της παράστασης, που θα ανέβει στο Κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις" στις 9:30 το βράδυ, "Ήτανε μια φορά... κι έμεινε για πάντα".

Δεκαοκτώ τραγουδιστές και μουσικοί θα παρουσιάσουν μια σκηνοθετημένη μουσική παράσταση γεμάτη μνήμες, με την ερμηνεία τραγουδιών του Ανωγειανού Ψαρονίκου, του Νίκου Ξυλούρη.

Συντελεστές: Αντιγόνη Αραμπατζόγλου (γενική επιμέλεια, πιάνο), Αντώνης Ζαχαράκης (επεξεργασία πολυφωνικών τραγουδιών, ενορχήστρωση, τύμπανα), Γιάννης Γιαννακάκης (πιάνο), Αντώνης Ντακάκης (μπάσο).

Τραγουδούν: Ντίνα Γωνιωτάκη, Αργύρης Έξαρχος (ηλεκτρική κιθάρα), Στέφανος Ιωαννίδης, Άννα Καραγιαννάκη, Πρόδρομος Καραδελόγλου (λαούτο), Άρτεμη Καυκαλάκη, Μαρία Κυριακογιαννάκη, Μιχάλης Νικηφόρος (κρητική λύρα), Γιώργος Ξενικάκης, Κατερίνα Παπαδάκη, Θανάσης Παπαθανασίου (πιάνο), Βιργινία Παυλοπούλου, Κώστας Ροδιτάκης, Γιώργος Σταυρουλιδάκης.

Η είσοδος στην παράσταση είναι 10 ευρώ.

Οι "Φωνές του Νότου" είναι μια ομάδα νέων μουσικών και τραγουδιστών από όλη την Κρήτη. Δημιουργήθηκε το 2005 από μια ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη και υλοποιήθηκε από την Αντιγόνη Αραμπατζόγλου. Στόχος είναι η σπουδή του τραγουδιού, η εισαγωγή καινούργιων ερμηνευτικών τρόπων, ο πειραματισμός και η δημιουργία ενός καινούργιου τοπίου στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας.

Σημαντικές στιγμές υπήρξαν η σύμπραξη με το "Τρίφωνο" σε μια μεγάλη συναυλία, στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, η συνεργασία μαζί τους στο νέο δίσκο της Λίνας Νικολακοπούλου, με αποκορύφωμα τη συναυλία με τον Σταμάτη Κραουνάκη τον Αύγουστο του 2009. Έκτοτε έχουν παρουσιάσει - μεταξύ άλλων - ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι (2009-2010), την παράσταση "Μια κιβωτός τραγούδια" (2011) και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη (2012-2014).

Σχόλια