default-image

Στην Ελβετία, αναρτήθηκε πλακέτα προς τιμήν του Ν. Καζαντζάκη

Πολιτισμός
Στην Ελβετία, αναρτήθηκε πλακέτα προς τιμήν του Ν. Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίοπτη θέση, στο ξενοδοχείο "Kurhaus" της ιταλόφωνης Ελβετίας, εκεί όπου το 1955 ξεκίνησε τη συγγραφή του έργου του "Αναφορά στο Γκρέκο", εκεί αναρτήθηκε πλακέτα προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ελληνικής κοινότητας του Ticino, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, της ελληνικής Πρεσβεία στην Ελβετία, της κοινότητας του Cademario και της διεύθυνσης του ξενοδοχείου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος σημείωσε ότι η πλακέτα θα αποτελεί στο εξής πόλο αναφοράς για τους απανταχού θαυμαστές του έργου του μεγάλου στοχαστή.

Εκ μέρους της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη μίλησε ο Γεώργιος Στασινάκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ανάρτηση της αναμνηστικής πλακέτας, τιμάται ένας μεγάλος συγγραφέας, ποιητής και στοχαστής τόσο της Ελλάδος όσο και παγκοσμίως, του οποίου το μήνυμα στηρίζεται στην προσέγγιση των λαών και των πολιτισμών, βασιζόμενη στις ανθρωπιστικές και πνευματικές αξίες, στην αγάπη και την προστασία της φύσης».

Ακολούθως αναφέρθηκε στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα και τις επισκέψεις του, το 1918, στη γερμανόφωνη και ιταλόφωνη Ελβετία, και το 1955 στο Cademario της ιταλόφωνης Ελβετίας, ενώ διάβασε αποσπάσματα από σημειώσεις και επιστολές του συγγραφέα, και  της συζύγου του, Ελένης, αναφορικά με τη διαμονή τους στην Ελβετία. Μεταξύ αυτών, ο κ. Στασινάκης διάβασε και το απόσπασμα επιστολής του συγγραφέα που αναφερόταν στη διαμονή του, για λόγους υγείας, στο θεραπευτήριο «Kurhaus» - το σημερινό ξενοδοχείο - στο Cademario, ορεινό χωρίο της ιταλόφωνης Ελβετίας κοντά στο Λουγκάνο, όπου παράλληλα συνέχισε τη συγγραφή του έργου του «Αναφορά στο Γκρέκο». Έγραφε τότε: «Επιτέλους, η Ελένη κι εγώ ησυχάσαμε. Τι θα πει για μας "ησυχάσαμε"; Θα πει: δουλεύουμε αυτό που εμείς θέμε και όχι αυτό που η εξωτερική ανάγκη θέλει. Εδώ λέω να συνεχίσω ένα νέο έργο "Αναφορά στο Γκρέκο", ένα είδος αυτοβιογραφίας και να εξομολογούμαι στον παππού μου, το Γκρέκο».

Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκαν στον διευθυντή του «Kurhaus», εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρείας Νίκου Καζαντζάκη, πέντε αρχειακές φωτογραφίες από τις επισκέψεις του μεγάλου Έλληνα στοχαστή στην Ελβετία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News