Πολιτισμός

Γλέντι με Ταμπαχανιώτικα στον Αποκόρωνα

Μια βραδιά με παραδοσιακή χανιώτικη μουσική, με πρώτο λόγο στα Ταμπαχανιώτικα, διοργανώνει στις 11 Ιουλίου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κεφαλά Αποκορώνου. Πρωταγωνιστής βέβαια ο Λεωνίδας Λαϊνάκης και η αδελφή του Χαρά, καλλιτέχνες που "κουβαλάνε" ένα βαρύ γονιδιακό φορτίο από τον πατέρα τους Στέλιο, ο οποίος με τη σειρά του υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Φουσταλιέρη και άλλων "θρύλων" της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης (ή Ναύτης), ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί.

Ο Λεωνίδας στις μέρες μας θεωρείται ο σημαντικότερος δεξιοτέχνης της γενιάς του της χανιώτικης σχολής λαούτου, του "μπερντελίδικου" σολιστικού τρόπου παιξίματος που γεννήθηκε στα Χανιά τους περασμένους αιώνες και επηρέασε αργότερα την υπόλοιπη Κρήτη.

Ο Λεωνίδας συμμετείχε σε συναυλίες-παρουσιάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Πέτρας, στο Λυκαβηττό, σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης παραδίδει σεμινάρια κρητικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς υπήρξε και δάσκαλος του κρητικού λαούτου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα το οποίο ερμηνεύει ταμπαχανιώτικα, κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Ελλάδα, παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα. Δεξιοτέχνης μουσικός αλλά και οργανοποιός όχι μόνο του λαούτου αλλά και των λοιπών νυκτών λαϊκών εγχόρδων και εδώ θα δώσουμε έμφαση σε ένα ιδιαίτερο όργανο, τον κρητικό ταμπουρά ή μπουλγαρί.

Ο ταμπουράς ανιχνεύεται στον ελλαδικό χώρο ήδη από τους αρχαιοελληνικούς χρόνους με την ονομασία πανδούρα ή τρίχορδον. Τον βρίσκουμε σε ανάγλυφο της Μαντινείας (4ος π.Χ. αιώνας), αλλά και σε παραστάσεις των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων έως τους στίχους από το έπος του Διγενή Ακρίτα στα ακριτικά τραγούδια. Όργανα του τύπου του ταμπουρά έπαιζαν και οι αγωνιστές του '21.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ στον αύλειο χώρο της πρώην δημοτικής σχολής Κεφαλά Αποκορώνου με συμβολικό εισιτήριο 5 ευρώ.

Σχόλια