Πολιτισμός

Πολωνοί βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Μια σπασμένη σαρκοφάγος από κρύσταλλο και 37 οστά είναι ενδεχομένως ό,τι απέμεινε από το Μέγα Αλέξανδρο, το μεγαλύτερο στρατηγό όλων των εποχών. Αν αυτό που ισχυρίζεται η ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας είναι αληθινό, τότε βρισκόμαστε μπροστά στη μέγιστη αρχαιολογική ανακάλυψη: του τάφου του μεγάλου στρατηλάτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου όλες οι αρχαίες πηγές τον τοποθετούν.

Η ομάδα, που ερευνά την κρύπτη αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε έχει αποκαλύψει ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως Κομ ελ Ντικ στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Αλεξάνδρειας, μόλις 60 μέτρα μακριά από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος, μεταδίδει το ethnos.gr και η αρθρογράφος Αγγελική Κώττη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της πολωνικής ομάδας δίνουν μια σπασμένη σαρκοφάγο κατασκευασμένη από κρύσταλλο, η οποία έχει υποστεί βλάβη από λεηλασία κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών που έπληξαν την Αλεξάνδρεια επί Αυρηλίου λίγο μετά 270 π.Χ., καθώς επίσης και 37 οστά, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν σπάσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και προφανώς προέρχονται από τον ίδιο ενήλικα άρρενα.

Μια ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα είναι ήδη σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της ηλικίας των οστών και μια σειρά άλλων τεστ θα διεξαχθούν προκειμένου να καθοριστεί εάν τα οστά θα μπορούσαν να είναι του Μακεδόνα βασιλιά. Στη θέση εντοπίστηκε μικρός αριθμός αντικειμένων, ως επί το πλείστον σπασμένων αγγείων, που χρονολογούνται κυρίως από την πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή εποχή (σημειώνεται ότι το σώμα του νεκρού είχε τοποθετηθεί σε κρυστάλλινη σαρκοφάγο, αφού κάποιος από τους Πτολεμαίους βασιλείς είχε υφαρπάξει την αρχική χρυσή λάρνακα).

40 προσπάθειες εντοπισμού απέτυχαν

Το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων μετρά πάνω από 140 ανεπιτυχείς αναζητήσεις τη θέσης του τάφου, ο οποίος χτίστηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο γύρω στο 280 π.Χ.

Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., η τοποθεσία του τάφου ήταν γνωστή, σύμφωνα με όσα έλεγαν μερικοί από τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας.

Το σώμα του στρατηλάτη χάνεται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών ταραχών στην Αλεξάνδρεια περί τα τέλη του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα και ο τάφος αγνοείται έκτοτε.

Αυτή η νέα ανακάλυψη από το Πολωνικό Κέντρο θα μπορούσε σίγουρα να είναι από τις πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Το ίδιο το οικοδόμημα είναι ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής και της δεξιοτεχνίας, αναφέρει τέλος το ethnos.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια