Πολιτισμός

Συλλεκτικό βιβλίο του Καζαντζάκη διανέμεται δωρεάν

Ένα βιβλίο, και μάλιστα του Νίκου Καζαντζάκη, διανέμει δωρεάν ο γνωστός και παλιός βιβλιοπώλης του Ηρακλείου Μανόλης Κυριάκης, στην οδό Έβανς 87. Πρόκειται για το βιβλίο "Έκθεση της κεντρικής επιτροπής διαπιστώσεως ωμοτήτων στην Κρήτη", που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής Γερμανών και Ιταλών κατά την παραμονή τους στο νησί, που συνέταξε επιτροπή από τους Ν. Καζαντζάκη, Ι. Κακριδή, Ι. Καλιτσουνάκη και Κ. Κουτουλάκη, μετά από εντολή της ελληνικής κυβέρνησης του 1945!

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου "Κυριάκης", η επιτροπή με τη σημαντική αυτή έκθεση κάτω από δύσκολες συνθήκες (κακή κατάσταση οδικού δικτύου, και μεταφορικών μέσων), μετά την αποχώρηση των Γερμανών και Ιταλών, επισκέφτηκε 76 πόλεις και χωριά με τη διαπίστωση καταστροφών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, εκκλησιών, νοσοκομείων, σχολείων, κατοικιών και αριθμό εκτελεσθέντων, βοηθούμενη από πολιτικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές Αρχές και από τη φιλοξενία του κρητικού λαού, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς την επιτροπή.

Η έκθεση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, τις οποίες η Γερμανία οφείλει να τις καταβάλει. Η κατάταξη του υλικού έγινε χωριστά για τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Μεταξύ των πόλεων και των χωριών που επισκέφτηκε η επιτροπή είναι Αγιά, Αλικιανός, Ανώγεια, Απεσωκάρι, Άρβη, Βιάννος, Βορίζια, Γαλατάς, Γέργερη, Δαμάστα, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Κάντανος, Κίσσαμος, Ίτανος, Σύμη, Κοξαρές, Μαγαρικάρι, Μάλλες, Μοίρες, Φαιστός, Κνωσός, Πεύκος, Πλώρα, Ρέθυμνο, Σητεία, Σωκαράς, Φουρνές, Χανιά κ.ά.

Το βιβλίο είναι συλλεκτικό και εξαντλημένο. Από το βιβλιοπωλείο "Κυριάκης", λοιπόν, θα διατίθεται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2810/285.119.

Σχόλια