default-image

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής στο "Παγκρήτιον"

Πολιτισμός
Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής στο "Παγκρήτιον"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται στο "Παγκρήτιον" οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Εκπαιδευτηρίου. Στο πλαίσιο της σειράς "Ξανά στο σχολείο τους: οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς" η ζωγράφος Άννα Κεφαλογιάννη-Χατζηδάκη, απόφοιτος του "Παγκρητίου", εκθέτει έργα της στους χώρους του σχολείου. Πρόκειται για ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων, στις οποίες, όπως επισημαίνει η ίδια, «αποτυπώνονται η ατμόσφαιρα, ο χώρος, το φως και το χρώμα της υπέροχης κρητικής γης».

Η κριτικός τέχνης Ντόρα Ηλιόπουλου-Ρογκάν σημειώνει τα ακόλουθα για τη δουλειά της ζωγράφου. «Στα τοπία της η Άννα Κεφαλογιάννη όντως εντυπωσιάζει. Κατορθώνει να ενορχηστρώσει μια ιδιόμορφη ατμόσφαιρα. Ατμόσφαιρα που προστατεύει το συγκεκριμένο έργο από κάθε συγκεκριμένη-φωτογραφική απόδοση, για να αποκρυπτογραφεί απλά, αλλά ουσιαστικά, και να αναπλάσει στη συνέχεια τα κατεξοχήν αντιπροσωπευτικά στοιχεία - στοιχεία ενός θέματος. Έτσι, παρά το παραστατικό της γραφής, έχουμε σε όλα τα έργα της Κεφαλογιάννη την αίσθηση της αναδημιουργίας. Σπάνιο χαρακτηριστικό στις μέρες της γενικότερης αλλοτρίωσης των πάντων, στις οποίες ζούμε.

Το υπερευαίσθητο ίχνος, οι βασανιστικά δουλεμένοι τόνοι των χρωμάτων, μέχρι και οι απειροελάχιστες αποχρώσεις, μας προσφέρουν στην κάθε περίπτωση κατεξοχήν ατμοσφαιρικά έργα. Έργα που θα μπορούσαμε να εκλάβουμε και ως ψυχογραφήματα. Και αυτό όχι μονάχα από μέρους της καλλιτέχνιδος, αλλά και σε ό,τι αφορά τα προσωπικά μας βιώματα και τις καταστάσεις. Πρόκειται για μια ζωγραφική αναμφισβήτητης ποιότητας τόσο σε ό,τι αφορά την έμπνευση, όσο και την εκτέλεση».

Η ζωγράφος

Η Άννα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες και textile design (σχεδίαση υφασμάτων) στο London Institute of Artand Design (1988-1993). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της λαμβάνοντας το Μaster of Art (MA) στο Winchester School of Art, πάνω στην εικαστική παρουσίαση του υφάσματος (Textile Art) (1993-1995), ερευνώντας το θέμα "Organic Art-The pulsation of Nature".

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις Design στη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Ιταλία και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους designers.  

Η έκθεση της Άννας Κεφαλογιάννη-Χατζηδάκη στο "Παγκρήτιο" θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News