default-image

Το ημερολόγιο ενός πολέμου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κρήτη
Το ημερολόγιο ενός πολέμου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσωπικό ημερολόγιο ενός Κρητικού αξιωματικού που ανέπτυξε πλούσια δράση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εκδόθηκε μόλις στη σειρά "Μαρτυρίες" της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πρόκειται για το βιβλίο "Ημερολόγια πολέμου (Αλβανικό μέτωπο - Μέση Ανατολή)" του Γεωργίου Ι. Κάββου που θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στις 11:00.

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο δρ Κοινωνιολογίας κ. Βαγγέλης Τζούκας, η φιλόλογος κυρία Λύδια Καστρινογιάννη, επιμελήτρια του κειμένου, η συγγραφέας κυρία Κλαίρη Μιτσοτάκη, υπεύθυνη της έκδοσης και ο επιμελητής νεότερης ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κ. Κωστής Μαμαλάκης.

Ο Γεώργιος Κάββος γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου το 1909. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και το ξέσπασμα του Ελληνο-ιταλικού πολέμου τον βρίσκει να υπηρετεί ως υπολοχαγός στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού, με το οποίο πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ως διοικητής λόχου πολυβόλων.

Μετά την γερμανική επίθεση και την κατάρρευση του μετώπου παρέμεινε για ένα διάστημα στην Αθήνα όπου οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Ε.Κ.Ο. (Εθνική Κρητική Οργάνωση). Αργότερα διέφυγε στην Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στο Ελληνικό Στρατηγείο.

Τον Αύγουστο του 1944 αποβιβάστηκε στην Κρήτη συνοδεύοντας τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Νάθενα. Στον Ψηλορείτη ανέλαβε την στρατιωτική οργάνωση των ανταρτικών ομάδων και συμμετείχε στον αγώνα εναντίον των κατακτητών.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησης. Το 1950 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την πολιτική και αργότερα με ιστορικές μελέτες. Η σημαντικότερη συγγραφή του αφορά στην Γερμανο-ιταλική κατοχή και αντίσταση στην Κρήτη (1941-1945).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News