Πολιτισμός

Σημαντικά υποβρύχια ευρήματα ήρθαν στο φως στη Ζάκυνθο

Μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ. εντοπίστηκε από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων μετέβη στις 13 Μαΐου 2013 στην περιοχή Αλικανά Ζακύνθου για σειρά αυτοψιών και, στο πλαίσιο των εργασιών που διεξήγαγε, πραγματοποίησε υποβρύχια έρευνα, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ζακύνθου και υπόδειξης του κ. Π. Βούτου.

Πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο, με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ. - πιθανόν υποδοχή ξύλινων κίονων.

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας, πιθανόν σχετιζόμενο με το λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμα δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Ζακύνθου πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια