default-image

Οι πρωταγωνιστές των αγώνων για την Ένωση της Κρήτης

Πολιτισμός
Οι πρωταγωνιστές των αγώνων για την Ένωση της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο των παγκρήτιων εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, πραγματοποιείται  εκδήλωση με θέμα: «Αντώνιος Βορεάδης ο Κρης: από τους πρωταγωνιστές στους αγώνες για την Ένωση της Κρήτης-100 χρόνια από το θάνατό του», αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στις 7 το απόγευμα στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Στην εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος»και τη Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, θα μιλήσουν ο Βασίλης Λαμπρινός Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο Κώστας Γραμματικάκης Δημοσιογράφος, και η Λιάνα Σταρίδα Ιστορικός - Αρχαιολόγος. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής και π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης.

Σημαντικό γεγονός είναι η παρουσία της γνωστής ποιήτριας και δισέγγονης του Αντωνίου Βορεάδη, Παυλίνας Παμπούδη, η οποία σε πρώτη παρουσίαση πρόκειται να διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του «Η Κρήτη Παλαίουσα», το οποίο διδασκόταν ως αναγνωστικό στα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης το σχολικό έτος 1910-1911. Το έργο έχει αποδοθεί σε σύγχρονη κατανοητή γλώσσα από την ποιήτρια, ενώ προσφέρθηκε  ευγενικά για παιδαγωγική αξιοποίηση. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Αντώνιος Βορεάδης o Κρης», από τους μαθητές του 4ου & 50ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου και από το ιστορικό 8οΔημοτικό Σχολείο Ηρακλείου η δράση: «Ο Αντώνιος Βορεάδης και το Διδασκαλείο του Μεγάλου Κάστρου».

Νωρίτερα 6 με 7 το απόγευμα στην Πλατεία Καλλεργών, -Δημαρχείο Ηρακλείου- θα παρουσιαστεί από το Συγκρότημα Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου - 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, η μουσικοχορευτική εκδήλωση: «Χορεύοντας και τραγουδώντας για τη λεβεντογέννα Κρήτη». Οι μαθητές με τους Κρητικούς χορούς και τα τραγούδια τους θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν,  στην Κρήτη των αγώνων, κάνοντας παράλληλα μία άμεση σύνδεση της ιστορίας με το σύγχρονο γίγνεσθαι.

Εξάλλου από τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έκθεση φωτογραφικού υλικού από τα προγράμματα των σχολείων με θεματολογία την Ένωση της Κρήτης.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος   Οροπεδίου Λασιθίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, τα Τμήματα Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, οι  Περιφέρειες Σχολικών Σύμβουλων Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου,  Λασιθίου, η 2η Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου Β/θμιας Εκπ/σης Φιλολόγων Λασιθίου, οι Διευθύνσεις Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου & Λασιθίου, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, , οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», «Νίκος Καζαντζάκης», «Φαιστός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος», & Ηρακλείου «Το Οροπέδιο» και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Οροπεδίου Λασιθίου.

Την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση για την παρουσιαζόμενη παγκρήτια εκπαιδευτική δράση έχουν αναλάβει οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης,  Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Σχολική Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Ηρακλείου Μαρία Τζενάκη.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News