Πολιτισμός

Κρήτες στους αγώνες του έθνους τον 20ο αιώνα

Εκδήλωση για τους Κρήτες στους αγώνες του έθνους τον 20ο αιώνα που θα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση βιβλίου Γεωργίου Ι. Παναγιωτάκη
«20ος Αιώνας, Ιστορία των Κρητικών Αγώνων εκτός Κρήτης»

Απότιση φόρου τιμής
στους 214 πεσόντες στα πεδία των μαχών του 20ου αιώνα,
καταγόμενους από το Μιραμπέλλο

θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου
την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 και ώρα 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

Ομιλητής: ο συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής κ. Γεώργιος Ι. Παναγιωτάκης

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.
Δημήτρης Κουνενάκης

Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Η Κρήτη πάντα παρούσα στο ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στης Ελλάδας. Πάντα συμμετέχουσα και πάντα στηριζόμενη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της. Ο εικοστός αιώνας γεμάτος από αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας, είχε επιφυλάξει δράσεις για τους Κρήτες σπουδαίες.

Έτσι οι συμπατριώτες μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων από το 1904 ως το 1974. Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κύπρος.

Ο ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Ι. Παναγιωτάκης θα μιλήσει για το βιβλίο του « 20ός Αιώνας, Ιστορία των Κρητικών αγώνων εκτός Κρήτης», την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, ώρα 20.00.

Είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής σε όλους τους αγωνιστές - πατριώτες, αλλά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ξεχωριστή αναφορά στους Μεραμπελλιώτες που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι στα πεδία των μαχών.

Ο κ. Γιώργος Ι. Παναγιωτάκης, γνωστός από τις ιστορικές συγγραφικές του αναζητήσεις, έχει τιμηθεί δυο φορές με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του, άρθρα του έχουν δημοσιευθεί και δημοσιεύονται σε έντυπα ημερήσια και περιοδικά και είναι μέλος πολλών πνευματικών σωματείων, ενώ σπουδαία είναι η συμβολή του στην ίδρυση των Μουσείων Ελευθερίου Βενιζέλου και Λαογραφικού Αγίου Γεωργίου Λασιθίου.

Σχόλια