default-image

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ύπαιθρο στο Αρκάδι

Κρήτη
Εκπαιδευτικές δράσεις για την ύπαιθρο στο Αρκάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές δράσεις αγωγής υπαίθρου στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, σχεδιάστηκε από ομάδα καθηγητών Φυσικής Αγωγής (Λαμπαθάκης Μιχαήλ, Δαμανάκης Στέφανος, Αδαμαντία Τζακώστα) και θα υλοποιηθεί από τις 16/5 έως τις 7/6 ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, ως αγωγή υπαίθρου εκλαμβάνεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ύπαρξη, την παραμονή, την κίνηση και τη μάθηση σε υπαίθριο χώρο. Τα προγράμματα αγωγής υπαίθρου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και πολύτιμη βοήθεια μέσα στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών καθώς λειτουργούν έξω από τα όρια και τους περιορισμούς που χαρακτηρίζουν τη συμβατική εκπαίδευση στοχεύοντας και προωθώντας την ανάπτυξη ολόκληρης της προσωπικότητας, ισορροπημένα και ολοκληρωμένα.

Αυτή η δυνατότητα προκαλεί τις υπάρχουσες σχολικές δομές, οι οποίες προετοιμάζουν τους μαθητές για εξετάσεις αντί να τους δίνουν εμπειρίες ζωής που μπορούν να τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε προγράμματα αγωγής υπαίθρου είναι πολλαπλά (ατομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) και έχουν καταγραφεί σε αρκετές έρευνες. Στην ουσία, πρόκειται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης για πράγματα που μπορούν να διδαχτούν καλύτερα έξω από την τάξη. Σήμερα η Α.Υ. συναντάται σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες έχουν γίνει μικρά βήματα στο κομμάτι αυτό τη στιγμή που στην Νορβηγία 6 στα 10 νηπιαγωγεία είναι υπαίθρια!

Το σχολείο που εγκαινίασε τις δράσεις ήταν το 2ο Δημοτικό Ατσιπόπουλου με 34 μαθητές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, εικαστική δημιουργία και δράσεις ομαδικότητας-συνεργασίας-ατομικής βελτίωσης στην πανέμορφη φύση που περιβάλλει το Μοναστήρι. Ο δυνατός άνεμος και οι άστατες καιρικές συνθήκες της ημέρας φάνηκαν να απειλούν την ολοκλήρωση του προγράμματος το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία χάρη στην επιμονή και συνεργασία των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα: ένα λεωφορείο γεμάτο χαμόγελα και αισιοδοξία, μοναδικές στιγμές μάθησης και παιχνιδιού και μια εμπειρία ζωής που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη τους.

Συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να περάσουν 500 μαθητές από αυτή τη διαδικασία μέχρι τις 7/6. Ο μακροπρόθεσμος στόχος των εμπνευστών της ιδέας είναι η ίδρυση του πρώτου Κέντρου Αγωγής Υπαίθρου στην Ελλάδα σε αυτό το μικρό αλλά τόσο προικισμένο τόπο… το Ρέθυμνο. Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα αξιοποιήσει όλη την περιοχή…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News