Πολιτισμός

Μέθοδοι σύλληψης και αντισύλληψης πριν 1.800 χρόνια στην Αίγυπτο

Έκαναν περισσότερο σεξ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρότι  η θερμοκρασία ανέβαινε άνετα πάνω από τους 40 βαθμούς. Ήταν η εποχή που πλημμύριζε ο Νείλος φέροντας γονιμότητα και ευφορία στη γη. Οι γεννήσεις άρα γίνονταν περί το Μάρτιο-Απρίλιο, ωστόσο είχαν και πολλούς θανάτους νεογνών, όπως συνέβαινε σε όλη την αρχαιότητα. Υπήρχαν όμως και μέθοδοι αντισύλληψης - ώστε να συμπίπτουν οι γέννες με τις πλημμύρες του Νείλου - φάρμακα  δηλαδή, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων κοπριά από κροκόδειλους αλλά και μέλι!

Όλα αυτά προέκυψαν από ένα μακάβριο εύρημα στην Αίγυπτο,  ένα νεκροταφείο στην όαση του Dakhleh - 720 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου - που χρονολογείται στα 1.800 χρόνια από σήμερα και περιελάμβανε ανθρώπινα κατάλοιπα, η ηλικία των οποίων ήταν μεταξύ 18 και 45 εβδομάδων από τη σύλληψη.

Περί τους 765 τάφους έχουν ερευνηθεί ως αυτή τη στιγμή με τα κατάλοιπα 124 ατόμων, η άριστη συντήρηση των οποίων βοήθησε στον προσδιορισμό της ηλικίας τους κατά το θάνατο. Ακόμη και ο μήνας θανάτου ήταν εύκολο να προσδιοριστεί, καθώς όλοι οι τάφοι ήταν προσανατολισμένοι προς την ανατολή του ηλίου, κάτι που αλλάζει προβλέψιμα όλο το χρόνο. Η περίοδος αιχμής εξάλλου για το θάνατο των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ήταν, επίσης, το Μάρτιο και τον Απρίλιο φανερώνοντας το μεγάλο αριθμό αυτών που πέθαιναν κατά τη γέννα.

Η έρευνα διεξάγεται από το University of Central Florida με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Λάνα Ουίλιαμς, η οποία παρουσίασε με την ομάδα της τα αποτελέσματα στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Χονολουλού. Όπως αποδείχθηκε το νεκροταφείο ανήκε στη ρωμαϊκή πόλη της Κέλας, που είχε πληθυσμό αρκετών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι ζούσαν σε μία θρησκευτικά μεταβατική εποχή, καθώς είχαν ασπαστεί ενδεχομένως τον χριστιανισμό χωρίς να έχουν απαρνηθεί και τις παραδοσιακές αιγυπτιακές λατρείες.

Παρότι, λοιπόν, ο ζεστός καιρός του καλοκαιριού μειώνει τη λίμπιντο, όπως θεωρείται - ενδεχομένως μάλιστα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων - οι κάτοικοι αυτής της πόλης επέμεναν στις "παραδόσεις" τους, που εντέλει σχετίζονταν με την ετήσια πλημμύρα του ποταμού Νείλου. Ένα γεγονός σημαντικό σε όλη την αιγυπτιακή ιστορία και δικαιολογημένα, καθώς ο Νείλος ήταν το δώρο στην Αίγυπτο, χωρίς το οποίο δε θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτόν τον τεράστιο πολιτισμό.

Αν  όμως το καλοκαίρι λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την απόκτηση ενός παιδιού, εκεί γύρω στον Ιανουάριο οι συλλήψεις μειώνονταν  εντυπωσιακά. Ο λόγος; Σήμερα πιστεύεται ότι πιθανόν αυτό να οφείλεται στο Χριστιανισμό και στις απαγορεύσεις σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών και περιόδων: Σάββατο, Κυριακή, Τετάρτη και Παρασκευή, τις 40 ημέρες της Σαρακοστής και πριν από τις άλλες γιορτές στις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια