default-image

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2013

Πολιτισμός
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας σε φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις πολιτών για να ενώσουν αρμοδιότητες, δυνατότητες και εμπειρία σε έναν κοινό στόχο: την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και την παράλληλη ενεργοποίησή τους στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Δεκαεπτά Εφορίες Αρχαιοτήτων, έξι μουσεία, έξι Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τρία Πανεπιστήμια, επτά Δήμοι, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, ορειβάτες, εικαστικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες και πολλοί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δημιούργησαν μικρά ή μεγαλύτερα δίκτυα συνεργασίας σε δώδεκα νομούς της χώρας. Αποτέλεσμα μια σειρά από περιπάτους, πεζοπορίες, θεματικές περιηγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις ανοιχτές στο κοινό από 24 Μαΐου έως και 13 Ιουνίου 2013.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές συντονίζονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Εφαρμόστηκαν πιλοτικά, με θερμή ανταπόκριση, το 2012 στους νομούς Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου. Οι νομοί Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας και Φωκίδας διευρύνουν τη δικτύωση με πολυεπίπεδες εκδηλώσεις, που περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα.

To πρόγραμμα για το νομό Ρεθύμνης

* Η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΕ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει τις ακόλουθες δράσεις στα πλαίσια των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2013:

α) Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιήσει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αργυρούπολης δήμου Ρεθύμνου με ξεναγήσεις στο υστερορρωμαϊκό νεκροταφείο στη θέση "Πέντε Παρθένες", στο βενετσιάνικο οικισμό της Αργυρούπολης, στο ναό της Αγίας Παρασκευής και στο ναό της Αγίας Κυριακής, καθώς και διάλεξη για το περιβάλλον και τα μνημεία.

β) Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιήσει περιήγηση την περιοχή του Αμαρίου με ξεναγήσεις στην περιοχή του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, στα μνημεία του φαραγγιού της Πατσού (ιερό Ερμή - ναός Αγίου Αντωνίου) καθώς και στο ναό της Παναγίας στον οικισμό της Πατσού, στον τοιχογραφημένο ναό της Παναγίας στο Μέρωνα (14ος αι.) και στο ναό της Παναγίας Κεράς στο Νεύς Αμάρι (13ος-14ος αι.).

γ) Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη Μονή Προφήτη Ηλία στα Ρούστικα και στον τοιχογραφημένο ναό της Παναγίας στα Ρούστικα (14ος αι.), καθώς και περιήγηση στον παραδοσιακό οικισμό των Ρουστίκων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πεζοπορία από τον οικισμό των Ρουστίκων στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα βενετσιάνικα μνημεία του οικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου και διάλεξη για τα μνημεία της περιοχής και το περιβάλλον, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού είναι 28310/58.842 και 6973/266.976 (κ. Πετρούλα Βαρθαλίτου).

* Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, και ώρα 10:30, διαδρομή με ξενάγηση από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Σταμπολίδη, και το συνεργάτη του κ. Νίκο Μαραγκουδάκη, από το χωριό της Ελεύθερνας μέχρι το Νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού είναι 6947/151.869 (κ. Νίκος Μαραγκουδάκης).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News