Πολιτισμός

Ημερίδα στο Ηράκλειο: "Σύγχρονος χορός-Η διαδρομή μέχρι σήμερα"

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπτυξη και προώθηση του χορού στην πόλη, το 2011 ιδρύθηκε το Κέντρο Χορού με σκοπό να εξοικειώσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες με την ορχηστική τέχνη, συνδυάζοντας τη βιωματική άσκηση με μία θεωρητική και ερευνητική προσέγγιση.  

Στους επιμέρους στόχους του Κέντρου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωριμία του τοπικού κοινού με τα διαφορετικά ειδή χορού, η συνεργασία με χορογράφους από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, η φιλοξενία χορευτικών ομάδων, καθώς και η διοργάνωση συζητήσεων σχετικά με την ιστορία, την τεχνική και τη θεωρία του χορού.  

Σε μια πρώτη προσπάθεια η οποία στόχο έχει το κοινό του Ηρακλείου να γνωρίσει βαθύτερα έννοιες και ζητήματα που αφορούν το χορό, διοργανώνεται από το Κέντρο Χορού σε συνεργασία με τη Jam Art company μια ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πώς δημιουργήθηκε και πώς εξελίχθηκε ο σύγχρονος χορός,  μέσα από μια διαδρομή που είχαν οι χορογράφοι του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας από την κύρια πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού, Ισιδώρα Ντάνκαν, θα εξεταστούν οι σημαντικότεροι διεθνείς και Έλληνες χορογράφοι, με απώτερο σκοπό να μελετηθεί η προσφορά τους στη συγκεκριμένη τέχνη και η συμβολή τους στη δημιουργία της σημερινής μορφής του σύγχρονου χορού.

Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρουθ Σεν Ντένις και τον Τέντ Σον, οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο σχολείο χορού στο Λος Άντζελες το 1915, τη Μάρθα Γκράχαμ που δημιούργησε το πρώτο σύστημα τεχνικής στο σύγχρονο χορό,  τον Ρούντολφ Λάμπαν που συνέθεσε τη σημειογραφία του χορού και παράλληλα ανέπτυξε τη μεθοδολογία ανάλυσής του, τον Εμίλ-Ζακ Νταλκρόζ που δημιούργησε το πρώτο σύστημα μουσικοκινητικής αγωγής, τον Ζορζ Μπαλανσίν που αποδόμησε τον κλασικό χορό, τον Μερς Κάνινχαμ που άλλαξε τη σχέση του χορού με τη μουσική και εισήγαγε την έννοια του τυχαίου, καθώς και την Πίνα Μπάους που εδραίωσε το χοροθέατρο.

Μέσα από εισηγήσεις και με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές του Κέντρου Χορού Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζουν τη μελέτη που πραγματοποίησαν σχετικά με την ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου χορού, στο πλαίσιο του χορογραφικού εργαστηρίου του Κωνσταντίνου Τσακιρέλη.

Προσκεκλημένη εισηγήτρια η χορολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κάτια Σαβράμη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική Αγίου Μάρκου (πλατεία Λιονταριών) την Κυριακή 26 Μαΐου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 11:30-14:00: Α' Μέρος

Ώρα 14:00-16:00: Διάλειμμα για φαγητό

Ώρα 16:00- 19:30: Β' Μέρος

Αντί εισιτηρίου, μπορείτε να ενισχύσετε το κοινωνικό παντοπωλείο του Ιδρύματος Α.&Μ. Καλοκαιρινού με συσκευασμένα τρόφιμα.  

Σχόλια