Πολιτισμός

Η Αθήνα τιμώμενη πόλη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Η Αθήνα θα είναι η τιμώμενη πόλη του μεγαλύτερου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής, του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF), όπως ανακοίνωσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κάμερον Μπέιλι, και ο προγραμματιστής του διεθνούς κομματιού Δημήτρης Εϊπίδης στο Τορόντο.

Στο πλαίσιο της ενότητας "Πόλη προς Πόλη", η Αθήνα θα προβληθεί «στις νέες γενιές των κινηματογραφιστών, που δε φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες του κινηματογράφου», σημείωσε ο Μπέιλι. «Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποια πόλη θα μπορούσε να συνδυάζει τα σύγχρονα και τα αρχαία στοιχεία, η τέλεια επιλογή για φέτος ήταν η Αθήνα» πρόσθεσε.

«Μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, το ελληνικό σινεμά ξαναβρήκε το δρόμο του στην πρωτοπορία», τόνισε ο κ. Εϊπίδης, προγραμματιστής κινηματογράφου, διευθυντής διαφόρων φεστιβάλ με συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος υπογράμμισε πως «ένας αριθμός νέων κινηματογραφιστών, οι περισσότεροι μόλις αποφοιτήσαντες από τις κινηματογραφικές σχολές με κάποιες ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό τους, έχουν αναστρέψει την εικόνα. Εκεί που άλλοι είδαν απελπισία, αυτοί άντλησαν έμπνευση».

Ο διευθυντής και ο προγραμματιστής του φεστιβάλ μίλησαν με ενθουσιασμό για τη νέα σκηνοθετική γενιά της Ελλάδας που προχωράει παρά την οικονομική κρίση, επωμιζόμενη όλους τους ρόλους, του σκηνοθέτη, του παραγωγού, του σεναριογράφου.

Οι 10 ταινίες που θα επιλεγούν από την κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας θα είναι σχετικά πρόσφατες και θα έχουν διαφορετική προσέγγιση θεμάτων και αισθητικής.

Η Αθήνα είναι η πέμπτη πόλη που επιλέγεται για το ετήσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου θα προβληθούν ταινίες νέων σκηνοθετών κυρίως με θέματα γύρω από την Ελλάδα. Οι προηγούμενες πόλεις ήταν το Τελ Αβίβ, η Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Άιρες και το Μουμπάι.

Σχόλια