Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις "Ημέρες Ρεθύμνου"

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις "Ημέρες Ρεθύμνου" που διοργανώνει ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

* 08/05-07/06: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ρέθυμνο και θάλασσα: Προκυμαία"

Πολλοί φωτογράφοι, Ρεθεμνιώτες και μη, από το έτος 1870 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα αποτύπωσαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τη διαχρονική σχέση του Ρεθύμνου με τη θάλασσά του.

Από αυτούς άλλοι υπήρξαν επώνυμοι, όπως οι R. Behaeddin, Π. Διαμαντόπουλος, Ε. Ζακάκης, Β. Παπαϊωάννου, Σ. Μελετζής, Δ. Τριαντάφυλλος και Β. Χαριτάκης που εκπροσωπούνται στην παρούσα έκθεση, και άλλοι υπήρξαν "ανώνυμοι" αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικοί στις φωτογραφικές θαλασσογραφίες τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει 43 προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες τους, τέτοιες που να χρειάζονται ελάχιστη πρόσθετη υποστήριξη με λεζάντες. Ξεκινά χρονολογικά από το 1897, πριν από την κατασκευή της Προκυμαίας την περίοδο 1900-1910, και τελειώνει στο έτος 2008, με την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου "Λαβύρινθος".

Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται στο βιβλίο "Ρέθυμνο και θάλασσα", που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, και βρίσκονται αναρτημένες για την έκθεση στους φανοστάτες της παλιότερης Προκυμαίας του Ρεθύμνου και σήμερα οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Αποβάθρα μέχρι το ιστορικό "Κύμα".

Σ' αυτές η ανθρώπινη παρουσία έρχεται να υπενθυμίσει και να ζωντανέψει χώρους, όπως κτίσματα, κατεδαφισμένα ή αλλοιωμένα σήμερα (ιδιαίτερα τα κιόσκια τους), καφενεία, σκάφη αγκυροβολημένα αρόδο, ρυμουλκά, και κατασκευές διαβρωμένες από την αλμύρα, όπως και τα πρόσωπα εκείνων που τους έδιναν ζωή.

Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από τα αρχεία των "Φωτο-Ρέθυμνο", Γιώργου Π. Εκκεκάκη, Γιάννη Σπανδάγου, Μανού Αστρινού, Μανώλη Καρνιωτάκη, Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Χάρη Στρατιδάκη, Δημήτρη Ποθουλάκη, Μανώλη Μανούσακα και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υπαίθρια έκθεση "Ρέθυμνο και θάλασσα" θα είναι συνεχιζόμενη, με θέματα όπως "Παλιό Λιμάνι", "Νέο Λιμάνι", "Κιουλούμπασης κ.λπ.», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι Θωμάς Κρεβετζάκης, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Χάρης Στρατιδάκης, και Μανώλης Καρνιωτάκης.

Σε συνεργασία με την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. Yπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στον πεζόδρομο της Παραλιακής Οδού, την Τετάρτη 08/05/2013 και ώρα 20:45.

* 08/05: Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz "M.O.T.He"

Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz "M.O.T.He" - Βαγγέλης Τσινάς, Ηλίας Πανταζής, Μανώλης Παπαδάκης.

Το trio "M.O.T.He" (music of the heart) είναι ένας κόσμος ατμοσφαιρικών jazz, ethnic, funk, ελληνικών και αυτοσχέδιων ρυθμικών και ηχητικών εναλλαγών, με καταβολές και επιρροές από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz σκηνή, την παράδοση, και τη rock παγκόσμια σκηνή.

Ένα συναισθηματικό ταξίδι στον κόσμο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ως μέσο έκφρασης και γλώσσα επικοινωνίας. Μια παράσταση βαθείας επικοινωνίας και επαφής μεταξύ ερμηνευτών και κοινού, μέσα από περιγραφικές ηχητικές εικόνες με μοναδική αποτύπωση χρωμάτων εκφραστικότητας, ελευθερίας και φαντασίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης "Το Ρέθυμνο και η Θάλασσα", στον πεζόδρομο της Παραλιακής Οδού, την Τετάρτη 08/05/2013 και ώρα 22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχόλια