Πολιτισμός

Συνεδρίασε η επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων στα μουσεία

Υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως είχε συμφωνηθεί με τον πρόεδρο της HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) κ. Γιώργο Τελώνη και τους εκπρόσωπους των τουριστικών πρακτόρων.

Στη επιτροπή μετέχουν ο πρόεδρος της HATTA κ. Γιώργος Τελώνης, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας και στελέχη του υπουργείου. Κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν οι τρόποι προληπτικής παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης διασφαλίστηκε ότι, μετά το Πάσχα, το ωράριο λειτουργίας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους, προκειμένου να μην παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των τουριστών που επιθυμούν να τους επισκεφτούν εκτός κανονικού ωραρίου, το ωράριο λειτουργίας τους θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης που θα έχει προηγηθεί μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων, για τον ακριβή χρόνο που θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και εκτάκτως όποτε παρίσταται ανάγκη, ώστε να προλαμβάνεται κάθε δυσλειτουργία.

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση, «να μη ματαιωθεί καμία προγραμματισμένη επίσκεψη τουριστών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και ασυνέπειας, που κατά το παρελθόν έχουν εκθέσει τη χώρα. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για πρώτη φορά προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό και παράλληλα να συμβάλουμε με το πολιτιστικό μας απόθεμα στην ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σχόλια