default-image

Παρουσιάστηκε "Η Κρήτη των αιώνων"

Πολιτισμός
Παρουσιάστηκε "Η Κρήτη των αιώνων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποιητικό έργο "Η Κρήτη των αιώνων"  παρουσίασαν την Τρίτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα Ανδρόγεω ο έγκριτος ιστορικός κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, ο ευρυμαθής φιλόλογος κ. Αντώνης Βαλεργακης και ο εξαιρετικός συντονιστής κ. Δημήτρης Σάββας, έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

Τα ποιητικά αποσπάσματα που παρουσίασαν με τον πιο παραστατικό τρόπο οι καταξιωμένες φιλόλογοι Μαρία Καψετάκη από το Καπετανάκειο, η Μαριάννα Τερζάκη από το 3ο Λύκειο και η υπέροχη μαθήτρια Βαρβάρα Μακράκη από το Λύκειο της Αλικαρνασσού, μάγεψαν το ενθουσιώδες ακροατήριο και το ταξίδεψαν ποιητικά στο χιλιόχρονο παρελθόν του νησιού μας.

 Η συγγραφέας Μαρία Πετράκη-Μηλάκη στον ακροτελεύτιο ποιητικό χαιρετισμό της ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, τους αντιδημάρχους κ.κ. Β. Σισαμάκη, Ν. Γιαλιτάκη, Δ. Αγαπάκη, Γ. Παρασύρη, Γ. Αεράκη, Μ. Ξυλούρη, Μ. Περυσινάκη, τους εκλεκτούς παρουσιαστές, το ένθερμο ακροατήριο καθώς και τέλος τους συντελεστές του έργου της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον σοφό καθηγητή κ. Θ. Δετοράκη του οποίου το ιστορικό έργο αποτέλεσε την κύρια πηγή της καθώς και το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς" από τον οποίο είχε βραβευτεί το έργο, το 2010.

Ευχαρίστησε επίσης τους φορείς που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, το Δήμο Ηρακλείου, τους πολιτιστικούς συλλόγους Αβρακόντε ''Κάστελλος'' και ''Πρόοδος'', τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Αλικαρνασσού ''Αρτεμισία'', τους συλλόγους των Δασκάλων ''Ν. Καζαντζάκης'',''Δ. Θεοτοκόπουλος'', καθώς και την Ένωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου.

Ευχαριστήρια απευθύνθηκαν, επίσης, στις δημοσιογραφικές ομάδες μεταξύ άλλων της ΚΡΗΤΗ TV του "Κανάλι 4" και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη".

Το βιβλίο φιλοδοξεί να δώσει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του νησιού μας με το πιο οικείο εκφραστικό μέσο, τη ρίμα του δεκαπεντασύλλαβου και μ' ένα τρόπο ευσύνοπτο και κατανοητό, ικανό να τροφοδοτήσει την ιστορική μας θύμηση. Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η συγγραφέας κλείνοντας με ποιητικό τρόπο τη βραδιά και ευχαριστώντας το ακροατήριο για τη θερμή ανταπόκρισή του:

«Θέλω, όσοι στα χέρια σας πιάσετε το βιβλίο,

να μην το δείτε ιστορικό, μονάχα, εργαλείο.

Δεν θέλω να τ' ακούσετε να λέει ιστορία.

αυτή θα τη διαβάσετε στα ιστορικά βιβλία.

Θέλω τση Κρήτης τη φωνή σ' αυτό ν' αφουγκραστείτε

στα 7.000 χρόνια τζη, γραμμή ζωής να δείτε.

Ν' ακούσετε τα βάσανα που 'παθε το κορμί τζης,

στης μαντινάδας το ρυθμό πώς βγαίνει η αναπνοή τζης.

Πώς πάλεψε ηρωικά στο θάνατο στσι κρίσεις,

πώς μπόρεσε στα βάσανα γερή ν' αναντρανίσει.

Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να σας στείλει:

Σε κάθε κρίση, ήλιος ζωής μπορεί να ανατείλει

φτάνει να είσαι δυνατός, να ξέρεις να παλεύεις

ποτέ σου σε θολά νερά ψάρια να μην ψαρεύεις…

Κλείνοντας, ένα κέρασμα κ΄ τη ρακί θ' αφήσω

για την υγειά σας να ευχηθώ να σας καληνυχτίσω».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News