default-image

Ο Νταλί στο Πομπιντού

Πολιτισμός
Ο Νταλί στο Πομπιντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρωτοποριακή έκθεση λαμβάνει χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, που αλλού, από το κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Αφιερωμένη στο Σαλβαντόρ Νταλί η έκθεση ρίχνει φως στην επίδραση που άσκησε ο μεγάλος αυτός σουρεαλιστής καλλιτέχνης στην Ποπ άρτ και στη σύγχρονη τέχνη.

Είναι η δεύτερη έκθεση μετά από εκείνη του 1979 στο Πομπιντού που είναι αφιερωμένη στον Νταλί με την προηγούμενη να έχει μείνει στην ιστορία του μουσείου ως αυτή με τη μεγαλύτερη ως τα σήμερα επισκεψιμότητα.  Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 έργα του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη ανάμεσα τους η θρυλική «εμμονή της μνήμης» του 1931 με τα περίφημα πια λιωμένα ρολόγια και τους συμβολισμούς που παραπέμπουν στο χρόνο υπό την επίδραση των θεωριών της κβαντομηχανικής. Επίσης εκτίθενται σχέδια, φωτογραφίες και παρουσιάζονται φιλμ όπως ο  πασίγνωστος «Ανδαλουσιακός  σκύλος» που σκηνοθέτησε ο Λουίς Μπονιουέλ.

Ο Νταλί ένας από τους πλέον σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα γεννήθηκε το 1904 στην πόλη Φιγκουέρες της Καταλονίας και άφησε εποχή τόσο με τα έργα του όσο και με τη σχέση που δημιούργησε με τα ΜΜΕ ενώ με τις πολιτικές θέσεις που υιοθέτησε προκάλεσε έντονη κριτική στο πρόσωπο του.

Η επίδραση που άσκησε στη σύγχρονη τέχνη ήταν καταλυτική ενώ η σχέση με τη μούσα του Γκαλά αποτελεί ακόμα από τις πλέον πολυσυζητημένες. Ο Νταλί πέθανε από καρδιακή προσβολή στη γενέθλια πόλη του το 1989 επτά χρόνια μετά το θάνατο της Γκαλά.    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News