Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη στη Νέα Υόρκη

Περισσότερα από 700 άτομα παρακολούθησαν το πρωί της Κυριακής στο αμφιθέατρο της Σχολής "Φρανκ Σινάτρα", στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, τη συναυλία του Πάνου Μπούσαλη για τον Νίκο Ξυλούρη, ένα αφιέρωμα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στον αλησμόνητο Κρητικό ερμηνευτή και λυράρη, τον "Αρχάγγελο της Κρήτης".

Ο Πάνος Μπούσαλης, ο οποίος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο χωριό Νιάτα του νομού Λακωνίας, με αξιοπρόσεκτη μέχρι σήμερα μουσική παρουσία, μετέφερε στους θεατές ριζίτικους σκοπούς και αξιόλογα κομμάτια μεγάλων δημιουργών και ποιητών μας όπως αναδείχτηκαν με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του Πάνου Μπούσαλη και των μελών της χορωδίας του ΚΕΠ, που μαζί με τους μουσικούς είχαν σημαντική συμβολή στην επιτυχία του καλλιτεχνικού αυτού γεγονότος, συμπεριλάμβανε ένα μέρος από τα πάμπολλα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί", "Ερωτόκριτος", "Έβαλε ο Θεός σημάδι", "Παλικαρού-Παλικαρού", "Ήτανε μια φορά", "Ο Θούριος", "Και να αδερφέ μου", "Κόκκινη κλωστή δεμένη", "Μητέρα μεγαλόψυχη", "Πότε θα κάνει ξαστεριά" και αρκετά άλλα.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για τον Ξυλούρη η αντιπρόεδρος του ΚΕΠ, Ελένη Δρίβα, η οποία αναφέρθηκε στην 39χρονη πορεία του ελληνοαμερικανικού αυτού φορέα και στο «πολύπλευρο πολιτιστικό έργο» του. Μαζί με τον πρόεδρο του ΚΕΠ, Ηρακλή Κρεμμύδα, απένειμαν στην Ουρανία Ξυλούρη τιμητική πλάκα στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος.

Σχόλια