Πολιτισμός

"Ο γιος του δασκάλου" του Γιάννη Ξανθούλη

"Ο γιος του δασκάλου", το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, παρουσιάζουν σήμερα το βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης" και οι εκδόσεις "Δίοπτρα". Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου, στις 8 το βράδυ, όπου ο συγγραφέας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αναγνώστες του. Σαν σε μια παλιά, καλή παρέα σχολιάζει και απαντά σε ερωτήσεις τους.

Λίγα λόγια για το νέο του βιβλίο: Δεν υπήρχε τρόπος να ξεφύγει κανείς από τις συμπτώσεις. Μια ξαφνική καλοκαιρινή βροχή και... η ζωή του αλλάζει. Το τυχαίο γίνεται κάτι παραπάνω από σημαντικό, σε βαθμό που να ξεκλειδώνει ένα προ σαράντα ετών μυστήριο. Ο Νικόδημος είναι ο μικρός γιος, αλλά κυρίαρχος της οικογενειακής μυθολογίας είναι ο Άλλος. Ο μεγάλος απών.

Ο αυτόχειρας αδερφός και "γιος του δάσκαλου", που συνέχισε να υπάρχει εντατικά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν το χαμό του. Μια ξαφνική καλοκαιρινή βροχή θα θέσει συνειδησιακά διλήμματα στο μεσήλικα πλέον μικρότερο αδερφό, που ως τότε ήταν μόνο παρατηρητής. Τώρα, όμως, είναι εκείνος που θα ψάξει εξαρχής τη ζωή του - μέσα από δύσβατες διαδρομές - και θα έρθει αντιμέτωπος με μια αμείλικτη, κάποτε, στην έπαρσή της παρέα αγοριών.

Όσο κι αν πονάει η αλήθεια και τα αντιφατικά γεγονότα που παρεμβαίνουν στην αναζήτησή του, εκείνος θα ακολουθήσει τα ίχνη που πιστεύει πως καθορίζουν το αίσθημα του δικαίου. Για να δικαιώσει την ηθική του πένθους που τον πονά. Αμυνόμενος στο βαρύ κλίμα μιας μίζερης Αθήνας, θα παραμείνει αμετακίνητος στις εμμονές του. Τώρα, όμως, πρέπει να σταθεί απέναντί τους. Μόνος. Όπως πάντα...

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο.

Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Ιαπωνικά, Δανέζικα, και σε άλλες γλώσσες. Επίσης έχει εκδώσει το αυτοβιογραφικό του αφήγημα "Στην κουζίνα των φαντασμάτων" (από τη σειρά "Η κουζίνα του συγγραφέα" των εκδόσεων "Πατάκη"), καθώς και μια ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων με θέμα την Κωνσταντινούπολη ("Κωνταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία", "Μεταίχμιο", 2004). Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Το βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης" βρίσκεται στην οδό Καντανολέων 4, στο Ηράκλειο.

Σχόλια