default-image

Και την "αδελφή" της Μόνα Λίζα φιλοτέχνησε ο Ντα Βίντσι (photo)

Πολιτισμός
Και την "αδελφή" της Μόνα Λίζα φιλοτέχνησε ο Ντα Βίντσι (photo)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίνακας που είναι γνωστός ως "Μόνα Λίζα του Ίσλγουορθ" και απεικονίζει τη διάσημη ανά τους αιώνες φιγούρα αποδείχτηκε πως φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν πως επρόκειτο για αντίγραφο του αυθεντικού πίνακα.

Νέες μελέτες που έχουν να κάνουν τόσο με εργαστηριακές έρευνες και χρονολόγηση με άνθρακα όσο και με αναλύσεις γύρω από τη γεωμετρία της μορφής αποδεικνύουν ότι το έργο που είναι γνωστό ως "Μόνα Λίζα του Ίσλγουορθ" δεν είναι ένα από τα πολλά αντίγραφα του διασημότερου και αινιγματικότερου πορτρέτου που υπέγραψε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά έργο του ίδιου του καλλιτέχνη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1410 και του 1455 και παραδόθηκε ημιτελές στον παραγγελιοδότη του Φραντσέσκο ντελ Τζιακόντο.

Αργότερα αγοράστηκε από Βρετανό αριστοκράτη και παρέμεινε στην Αγγλία ενώ το έργο που βρίσκεται στο Λούβρο, η "κανονική Τζοκόντα", χρονολογείται στο 1516 όταν ο Λεονάρντο βρισκόταν στη Γαλλία.

Η "αδερφή" της "Τζοκόντα" αγοράστηκε από Βρετανό αριστοκράτη και παρέμεινε στην Αγγλία για αρκετούς αιώνες. Μάλιστα, οι πρόσφατες ανακαλύψεις δίνουν στο έργο ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Αριστερά στη φωτογραφία είναι η Μόνα Λίζα και δεξιά η Μόνα Λίζα του Ίσλγουορθ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News