default-image

Έκθεση για το Βυζάντιο στην Ουάσινγκτον

Πολιτισμός
Έκθεση για το Βυζάντιο στην Ουάσινγκτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο από τον ερχόμενο Οκτώβριο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, ενώ μετά την Ουάσιγκτον η έκθεση θα μεταφερθεί στη Δυτική Ακτή, όπου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Getty, στο Λος Άντζελες.

Την περασμένη Τρίτη ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, επισκέφτηκε την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, όπου είχε συνάντηση με το διευθυντή της Ερλ Πάουελ. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας και προβολής του ελληνικού πολιτισμού μέσω του εθνικού δικτύου της Πινακοθήκης, ενώ κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο με κειμήλια από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, την οποία θα φιλοξενήσει η Πινακοθήκη. Μεταξύ άλλων, ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, ώστε κατά τη διάρκεια της έκθεσης να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή προβολή.

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έκθεση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών της μητροπολιτικής περιοχής Ουάσινγκτον, καθώς θα είναι και η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν στην Πινακοθήκη βυζαντινά εκθέματα. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει το αμερικανικό κοινό τη μοναδική βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και την καθοριστικής σημασίας συμβολή στην ιταλική Αναγέννηση που ακολούθησε.

Εξάλλου, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον κ. Πάουελ για την παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η έκθεση "Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections", μια ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της χώρας μας περιοδεύουσα έκθεση, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιαστεί: τη National Gallery of Art (Ουάσιγκτον) από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Μάρτιο του 2014, και το J. Paul Getty Museum (Λος Άντζελες) από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2014.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής υπεγράφη, ως είθισται, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της National Gallery of Art. Σύμφωνα με αυτό, η αμερικανική πλευρά, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση, ανέλαβε να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της δαπάνης για την πραγματοποίησή της και συγκεκριμένα:

1. Την ασφάλιση των εκθεμάτων (με την κρατική εγγύηση των Η.Π.Α).

2. Την εσωτερική μεταφορά των εκθεμάτων από τη National Gallery της Ουάσιγκτον (μετά το πέρας της πρώτης παρουσίασης της έκθεσης) στο J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες.

3. Την εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης και την εκτέλεσής της.

4. Την προβολή της έκθεσης στις ΗΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς θα καλυφθεί η έκδοση του δίτομου καταλόγου της έκθεσης καθώς και η έκδοση χορηγικών φακέλων για την ανεύρεση χορηγών, μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ Α.Ε., ύψους 300.000 ευρώ, η οποία έχει ήδη δοθεί. Για την κάλυψη του συνόλου των υπολοίπων δαπανών που απαιτούνται για τη μεταφορά, συνοδεία, επιμέλεια και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στην Αμερική και αντίστροφα, υπολογιζόμενου ύψους 1 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθούν χορηγοί. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει εγγυηθεί την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News