Πολιτισμός

Γιάννης Κότσιρας: "Μουσικό Κουτί"

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ "Και πάλι παιδί", ο Γιάννης Κότσιρας αιφνιδιάζει ευχάριστα τη δισκογραφική περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το νέο του cd σε όλα τα δισκοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία της χώρας μας.

Ο διακεκριμένος ερμηνευτής για πρώτη φορά είναι και ο συνθέτης σε όλα τα τραγούδια της έκδοσης αυτής, ενώ επίσης υπογράφει και στιχουργικά δύο κομμάτια του δίσκου. Στα άλλα τραγούδια του cd συνεργάζεται με τον Άρη Δαβαράκη, τον Οδυσσέα Ιωάννου, την Όλγα Μοσχοχωρίτου και το νεότερο και πολλά υποσχόμενο Σταύρο Σταύρου. Ένα τραγούδι του δίσκου ερμηνευτικά το μοιράζεται με τον ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο.

Σε παλαιότερες δισκογραφικές κυκλοφορίες, είτε δικές του είτε συναδέλφων του, όπως σε άλμπουμ του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου, είχε δείξει και μία τολμηρή συνθετική πλευρά του υπογράφοντας ένα τραγούδι, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει μία συνολική εικόνα αυτού του δημιουργικού πλούτου.

Έντεκα τραγούδια και δύο μουσικά θέματα είναι το περιεχόμενο αυτού του τόσο προσωπικού άλμπουμ, που για τίτλο ο ίδιος επέλεξε και λεκτικά και εικαστικά ένα παιδικό δικό του "Μουσικό Κουτί".

Ξεφυλλίζοντας τους τίτλους των τραγουδιών ακόμα και πριν την ακρόασή τους, υποψιάζεσαι με την πρώτη ματιά ότι ο καλλιτέχνης επιλέγει να τραγουδήσει θέματα που αγγίζουν καθημερινά τη νέα σκληρή ελληνική πραγματικότητα, είτε είναι απόλυτα κοινωνικής χροιάς είτε άπτονται ιδεολογικών απογοητεύσεων, είτε πραγματεύονται πιο προσωπικά ανθρώπινα συναισθήματα. Για παράδειγμα παραθέτουμε κάποιους τίτλους: "Ελεύθεροι ηττημένοι", "Κάντε όλοι στην άκρη", "Παίρνω ό,τι δίνω", "Δύο ξένοι", "Όλα είναι ψέματα", "Για σένα".

Κλείνοντας πρέπει να επισημάνουμε την αρτιότητα της παραγωγής από πλευράς ενορχηστρωτικής προσέγγισης και συνθετικής δεινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο single του cd είναι το "Παίρνω ό,τι δίνω", που αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη εκτίμηση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σχόλια