Πολιτισμός

Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Με γοργούς ρυθμούς και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τη σύμβαση εξελίσσονται οι εργασίες στο υπό ανέγερση Νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο "Φιξ"). Αυτό διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο χώρο.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Μάρτιο του 2014 και, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι «ευτυχής σύμπτωση που ένα τόσο λαμπρό έργο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ξεχωριστών μουσείων Μοντέρνας Τέχνης σε όλη την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκδηλώσεις της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014».

Ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του Μουσείου, αρχιτέκτονας κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης, εξήγησε στον αναπληρωτή υπουργό τις αισθητικές επιλογές που έγιναν, ώστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να υπάρχει αναγωγή της εξωτερικής μορφής του κτηρίου με τα φυσικά και αισθητικά στοιχεία της κοίτης του Ιλισού.

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας προήδρευσε σύσκεψης στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" κ. Χρήστος Τσίτουρας και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας και τέθηκαν υπόψη του μια σειρά θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν. Από την πλευρά του ο υπουργός επιφυλάχθηκε να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα, σε νέα σύσκεψη που ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στο υπουργείο, παρουσία εκπροσώπων της διαχειριστικής Αρχής και στελεχών του υπουργείου.

Σημαντική ήταν η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού στο θέμα της απάλειψης του στεγάστρου στην είσοδο του κτηρίου το οποίο, όπως ανέφερε, «παραβιάζει την αισθητική αρμονία της αρχιτεκτονικής όψης του έργου». Ο κ. Τζαβάρας δεσμεύτηκε εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων και το "Αττικό Μετρό", να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα γίνει αναπροσαρμογή της υφιστάμενης μελέτης στα νέα δεδομένα που υπάρχουν για τη λειτουργία του κτηρίου με βάση τη νομοθεσία που ισχύει για τον περιβαλλοντικό του εκσυγχρονισμό, επισημαίνοντας: «Θέλουμε ένα έργο βιοκλιματικό και όχι ενεργοβόρο, το οποίο θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και δε θα λειτουργεί με δαπανηρό τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο. Θα είναι ένα "πράσινο" κτήριο».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Παναγιώτης Μαλαμίτσης, η εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου ξεκίνησαν πριν από 13 μήνες, το Νοέμβριο του 2011, ενώ υπολείπονται «άλλοι 10 μήνες από τη συμβατική προθεσμία και κάποιους μήνες για να μπορέσει το Μουσείο να στήσει τις εκθέσεις του και τις μόνιμες συλλογές του».

(Στη φωτογραφία η μακέτα του κτηρίου)

Σχόλια