Πολιτισμός

"Έφυγε" ο Μιχάλης Αδάμης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδαμής, ένας από τους πρωτεργάτες της πρώτης περιόδου της σύγχρονης ηλεκτροακουστικής μουσικής (1964-1980) και ο άνθρωπος που συνέβαλε έμπρακτα στην καθιέρωσή της στην Ελλάδα ιδρύοντας το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό εργαστήρι.

Πίσω του αφήνει έναν μακρύ κατάλογο με περισσότερες από 300 συνθέσεις για ορχήστρα, μικρά μουσικά σύνολα, όργανα σόλο, χορωδία, πολλαπλά μέσα και μουσική για την Εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση.O Mιχάλης Aδάμης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929, ολοκλήρωσε στην Αθήνα τις σπουδές του στην ευρωπαϊκή (σύνθεση με τον Γ. A. Παπαϊωάννου) και τη βυζαντινή Μουσική, καθώς και στη Θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστόνης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και τη βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία.Υπήρξε πρωτεργάτης στην προβολή και προώθηση της Βυζαντινής Μουσικής, ενώ από την ενασχόλησή του με τα βυζαντινά χειρόγραφα ιδιαίτερη σημασία έχουν η μεταγραφή και ανασύσταση της "Ακολουθίας των Τριών Παίδων εν Kαμίνω" και η ανακάλυψη και μεταγραφή τού δίφωνου "Aινείτε" του Mανουήλ Γαζή, του αρχαιότερου δείγματος "πολυφωνικής" γραφής στη μεσο-βυζαντινή περίοδο.


Από το 1975 ως το 1985 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Mουσικής - EΣΣYM, ενώ από το 1988 υπήρξε πρόεδρος της Eλληνικής Bυζαντινής Xορωδίας. Από το 1981 ως το 1984 ήταν πρόεδρος της Oμάδας Eργασίας του υπουργείου Πολιτισμού για τη Xορωδιακή Aνάπτυξη. Μεταξύ 1990 και 1994 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου επιμελήθηκε προσωπικά τη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών και τις διαδικασίες λειτουργίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών. Επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1999, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ και του Πανεπιστημίου Aθηνών το 2004.Έγραψε περισσότερα από τριακόσια έργα για ορχήστρα, μικρά οργανικά σύνολα, όργανα σόλο, φωνή, χορωδία, πολλαπλά μέσα, έργα καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής ή σε συνδυασμό με όργανα ή φωνές, μουσική για την Εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση.

Σχόλια