default-image

Αποσύρουν τη Νίκη της Σαμοθράκης από το Λούβρο

Πολιτισμός
Αποσύρουν τη Νίκη της Σαμοθράκης από το Λούβρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποσύρουν από το Λούβρο οι υπεύθυνοι του Μουσείου ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, ανέφερε ότι στο άγαλμα έχουν συσσωρευτεί ρύποι όλα αυτά τα χρόνια και έχει γίνει καφέ.

«Προτιθέμεθα να καθαρίσουμε το άγαλμα, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι μέσα σε τόσα χρόνια κι έχει γίνει σχεδόν καφέ. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντίθεση ανάμεσα στο πάλλευκο μάρμαρο της Πάρου του αγάλματος και το φαιόχρωμο μάρμαρο της νηόμορφης βάσης του», εξήγησε ο κ. Μαρτίνεζ.

Η μετακίνηση του αγάλματος θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2013 και η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται στα τέλη του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015.

Το κόστος των εργασιών θα ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ και τα έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί από χορηγίες. Μεταξύ των χορηγών συγκαταλέγονται και τηλεοπτικά δίκτυα.

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ύψους 2,27 μ., που μαζί με το σύμπλεγμά του φτάνει τα 5,57 μ., είναι τεχνοτροπίας των ελληνιστικών χρόνων και χρονολογείται μεταξύ του 220 και του 185 π.Χ. Αναπαριστά τη θεότητα που αναγγέλλει τη νίκη στο πεδίο της μάχης και εδράζεται πάνω σε μια βάση που μοιάζει με πλώρη, η οποία στηρίζεται με τη σειρά της πάνω σε ένα βάθρο.

Για να φέρει σε πέρας τη συντήρησή του, το Λούβρο εξετάζει να επιλύσει «μια σειρά δομικών προβλημάτων» του έργου, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν κατά την προηγούμενη συντήρησή του, που ανάγεται στο 1934, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

«Η σύγχρονη βάση από σκυρόδεμα έχει μεν ρωγμές, πλην όμως δεν κινδυνεύει. Αναρωτιόμαστε επίσης για μία μικρή ράβδο στήριξης που είχε τοποθετηθεί στο οπίσθιο τμήμα του κατά το 19ο αιώνα», προσθέτει ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News