default-image

Διευκρινίσεις για την "Ιερή Ελιά του Πλάτωνα"

Πολιτισμός
Διευκρινίσεις για την "Ιερή Ελιά του Πλάτωνα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση για την "Ιερή Ελιά του Πλάτωνα", που σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ποντίκι" εκλάπη και έγινε καυσόξυλα, εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην ανακοίνωση η Διεύθυνση υποστηρίζει ότι στη θέση του παλαιού δέντρου, κάτω από οποίο ο Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ., είχε φυτευτεί «νεότερο με τη μορφή τριών κορμών», από τους οποίους ο ένας αφαιρέθηκε από αγνώστους ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν ανέπαφοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο έλαβε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ, «άγνωστοι ξερίζωσαν την απόγονο της "Ελιάς του Πλάτωνα" στην Ιερά Οδό, προκειμένου να την κάνουν καυσόξυλα». Όπως σημείωνε το "Ποντίκι", η ελιά, που βρίσκεται κοντά στο Βοτανικό και στο σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είχε καταστραφεί «από πρόσκρουση λεωφορείου το 1975 και το ξύλο της μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο σημείο έμειναν κάποιες ρίζες που έδωσαν και πάλι ζωή. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ελιά που ζωντάνεψε και πάλι ξεριζώθηκε από άστεγους που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση-απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοινώνεται ότι το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο "Ιερή Ελιά του Πλάτωνα", το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του. Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη.

Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο, το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς, ο οποίος είχε εντωμεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News