Πολιτισμός

7η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου στο Ηράκλειο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου οργανώνουν αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο για τους μαθητές του Ηρακλείου. Οι προβολές ξεκίνησαν την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες στο Θεατρικό Σταθμό μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Οι ταινίες που απευθύνονται στους μαθητές και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης έχουν στόχο να φέρουν το μαθητικό κοινό σε επαφή με το σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο. Πρόκειται για δυο εξαιρετικές ταινίες με ήρωες μαθητές και νέους, οι οποίοι, αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της δικής τους πραγματικότητας, αναζητούν τρόπους διαφυγής στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας.


"Νικόστρατος, ένα ξεχωριστό καλοκαίρι"


Γυρισμένο στην Ελλάδα, με τον Εμίρ Κουστουρίτσα να παίρνει θέση αυτή τη φορά μπροστά από την κάμερα.

Ο Γιάννης είναι 14 χρόνων και ζει σε ένα μικρό ελληνικό νησί που έχει καταφέρει να παραμείνει άγριο. Από το θάνατο της μητέρας του, η σχέση με τον πατέρα του, Δημοσθένη, έχει σκληρύνει. Σε ένα ταξίδι στην Αθήνα, σώζει από πιθανό θάνατο ένα νεαρό πελεκάνο που ονομάζεται Νικόστρατος. Αναγκασμένος να τον αναθρέψει κρυφά για να αποφύγει την πατρική οργή, άθελά του ο Γιάννης γίνεται αστέρας στο νησί του, το οποίο γίνεται τουριστικό χάρη σ' αυτόν τον πανέμορφο άσπρο πελεκάνο, το μεγαλύτερο πτηνό στην Ευρώπη! Είναι ένα μοναδικό καλοκαίρι, που θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του.


"Ο πόλεμος των κουμπιών"


Μια οικογενειακή ταινία του Γιαν Σάμουελ.


1960, ένα χωριό στη νότια Γαλλία. Μια συμμορία των αγοριών, ηλικίας 7 έως 14 ετών, με επικεφαλής τον ατρόμητο Lebrac, πολεμά τα παιδιά του γειτονικού χωριού, ορκισμένους εχθρούς τους. Ένας πόλεμος τιμής και πίστης που έχει παραμείνει ζωντανός για πολλές γενιές, όπου όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Μέχρι και, εάν χρειαστεί, να μαχηθούν ολόγυμνοι, ή, ακόμη χειρότερα, να δεχτούν βοήθεια από τη Lanterne - ένα κορίτσι! - το νεότερο μέλος της συμμορίας, γεμάτο αυτοπεποίθηση και εφευρετικότητα. Αλλά δεν είναι εύκολο να είσαι ένα μικρός στρατιώτης χωρίς να γίνεις τσακωτός από τη μαμά και τον μπαμπά!

Οι προβολές γίνονται στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου
από την Πέμπτη έως και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου από τις 9:00 έως τις 11:00 και από τις 11:15 έως τις 13:15.

Σχόλια