Πολιτισμός

"Το «Γιατί» των παιδιών φέρνει ελπίδα" το Σάββατο

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο "Το «Γιατί» των παιδιών φέρνει ελπίδα" το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 11:30 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης", στο Ηράκλειο.


Ελάτε με όλες σας τις απορίες με τα "γιατί" σας και μέσα από μια θεατρική διάθεση ανακαλύψτε τον κόσμο των ευχών και της ελπίδας.


Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη "γιατί", επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το "γιατί" είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται "γιατί σ' εμένα;". Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα "γιατί": πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα παιδιά.


Απογοητευμένο από τον κόσμο που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι, το "Γιατί" θα φτάσει μέχρι τον ουρανό. Εκεί θα συναντήσει τα αστέρια-ευχές. Ευχές των παιδιών που έχουν δύναμη, που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που ονειρεύονται. Κι όσο πιο δυνατή ευχή, τόσο πιο έντονα το αστέρι λάμπει ελπίδα. Τότε το "Γιατί" καταλαβαίνει πως μια ελπίδα υπάρχει να αλλάξει ο κόσμος. Τα παιδιά.  

Είσοδος ελεύθερη.Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.

Σήμερα ζει στην ίδια πόλη με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Ο Τριγωνοψαρούλης" από τις εκδόσεις "Πατάκη". Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας.

Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Αναμένεται η έκδοσή του στην Κίνα.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα.

Μερικά από αυτά έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους

"Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας" - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 

"Ο Τριγωνοψαρούλης" - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Έτοιμος από καιρό - Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999

"Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες" - Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

"Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι" - Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού "Διαβάζω" 2004

"Παίξε το ανάποδα" - Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006

"Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν" - Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: "Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος", "Ο Βιβλιοπόντικας" και "Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει", το οποίο είναι και το πρώτο έργο του το οποίο γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης. 

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών "Το παιδί κου κι εγώ" και "Παράθυρο στην εκπαίδευση" καθώς και της παιδικής εφημερίδας "Φινιστρίνι". Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο".  

Από το 2008 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Σχόλια