Πολιτισμός

Χρυσή Σφαίρα για το "Life Of Pi" (video)

Η Sony Music με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι το soundtrack της ταινίας "Life of Pi" κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Best Score. Το OST κυκλοφορεί τώρα.

Το "Life of Pi" παίρνει μέρος σε πάνω από τρεις ηπείρους, δύο ωκεανούς, εδώ και πολλά χρόνια και ένα μεγάλο σύμπαν φαντασίας.

Το όραμα του σκηνοθέτη Ang Lee, σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά 3D εφέ, μετέτρεψε ένα μυθιστόρημα που δεν είχε γίνει ταινία σε μια εντυπωσιακή εξιστόριση δυναμικών και προβοκατόρικων θεμάτων.  

Από τότε που ο Lee ανέλαβε το project πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, δούλεψε για να δημιουργήσει ένα μοναδικό θέαμα με το αξέχαστο παραμύθι θάρρους, επιμονής, έμπνευσης και ελπίδας του συγγραφέα Yann Martel. Η ταινία μάς ταξιδεύει στην απίστευτη περιπέτεια ενός νεαρού άντρα - συναρπαστική και πνευματική, οδυνηρή και θριαμβευτική, με χιούμορ και έμπνευση.

Το βασικό χαρακτήρα, τον Pi (17 χρονών), τον υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Suraj Sharma. Ο Suraj είναι ένας μαθητής που έμενε με τους γονείς του στα προάστια του Νότιου Δελχί.Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στην ηθοποιία, ο Ang Lee πέρασε από casting τον Suraj για το ρόλο του Pi μετά από μια εκτενή, πολλών-μηνών, έρευνα σε όλη την Ινδία.

Το σύγχρονο (ενήλικο) Pi τον υποδύεται ο Ινδός ηθοποιός Irrfan Khan, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα από την ινδική κυβέρνηση με το βραβείο Padma Shri 2011 αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στον ινδικό κινηματογράφο. Μερικές από τις αξιόλογες ταινίες του Khan είναι οι "Maqbool", "Haasil", "The Warrior" (νίκησε το βραβείο BAFTA στην κατηγορία Best Film το 2003), "Partition", "A Mighty Heart" και η πρόσφατη επιτυχία "The Amazing Spider-Man".

Ο Lee, βραβευμένος με Academy Award για το "Brokeback Mountain" το 2006 και για το "Crouching Tiger, Hidden Dragon" το 2001, και ο συνθέτης Mychael Danna, που τα ταλέντα του και η εμπειρία του ταιριάζουν απόλυτα με το πρότζεκτ, είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στις ταινίες "The Ice Storm" και "Ride with the Devil". Ο Danna είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς συνθέτες για μουσική ταινίων, ένας πρωτοπόρος στο συνδυασμό μη δυτικών ήχων με ορχηστρικούς και ηλεκτρονικούς ήχους. Χάρη σε αυτή τη φήμη του δούλεψε με τόσο αξιότιμους σκηνοθέτες όπως τους Atom Egoyan, Terry Gilliam, James Mangold, Mira Nair, Bennett Miller και Marc Webb. Έχει προταθεί 13 φορές για Genie Award και έχει κερδίσει το βραβείο Original Score πέντε φορές. Ο Danna έχει δυνατές προσωπικές σχέσεις με την Ινδία: η γυναίκα του είναι Ινδή και έχει ταξιδέψει και δουλέψει εκεί πολλές φορές.

Η συναισθηματική σύνθεση του Mychael Danna και η πρωτοποριακή επιλογή των μουσικών οργάνων αντικατοπτρίζουν το διεθνή χαρακτήρα όπως και τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πτυχές του Life of Pi. Η μουσική, όπως είπε ο συνθέτης, "οδηγεί τους θεατές μέσα από συναισθήματα σε μια ταινία που δημιουργεί μεγάλες φιλοσοφικές και θρησκευτικές ερωτήσεις". Η στοχαστική επιλογή των μουσικών οργάνων συμβάλλει επίσης στην τελική δομή της ταινίας. Το ινδικό φλάουτο, για παράδειγμα, συνδέεται με τον ίδιο τον Pi και την τίγρη.

Εκτός από τις συνθέσεις, ο Danna ήταν ένας από τους δημιουργούς του επίσημου τραγουδιού της ταινίας "Pi's Lullaby" με τον Ινδό ερμηνευτή Bombay Jayashri, που τραγουδάει στη δική του γλώσσα, στα Tamil.

Το βάθος και η λεπτότητα της μουσικής του Mychael Danna την καθιστούν άξια αυτής της εξαιρετικής ταινίας. Το "Life of Pi" είναι βέβαιο ότι θα συνεχίζει να ενθουσιάζει το κοινό, καθώς και το soundtrack, που κυκλοφορεί από τη Sony Classical, θα έχει την ίδια επίδραση στους ακροατές του.

Σχόλια