"Μικρά κ' Περίεργα"

Η Μέρκελ έφυγε, τα προβλήματα μένουν

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Ήρθε για να δώσει στήριξη. Είδε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας. Έταξε ότι θα βοηθήσει. Όσο μπορεί. Χωρίς να δεσμευτεί. Ίσως μας δώσουν τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μάλλον βλέπει θετικά το σταθερό ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του μνημονίου.

Φαίνεται πως κάναμε ένα βήμα πιο μπροστά. Στη διάσωση, εννοείται. Φαίνεται και πως οι ελπίδες παραμονής μας στη ζώνη του ευρώ μεγάλωσαν.

Έτσι μπορεί να ερμηνευτούν μερικά γεγονότα. Πως όσο να 'ναι ο αριθμός των συγκεντρωμένων δεν ήταν αυτός που αναμενόταν. Πως το πάθος ήταν εύλογο, αλλά όχι στα όρια της έκρηξης.

Τι να σημαίνουν όλα αυτά; Μια πρώτη ερμηνεία είναι πως κουραστήκαμε.

Μια δεύτερη ερμηνεία πως δεν ελπίζουμε και δε στοχεύουμε σε πολλά. Κάτι να πάρουμε και θα σιωπήσουμε.

Από όλα τα γεγονότα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Από τη μια δε στηρίζουμε και πολλές ελπίδες στους κυβερνητικούς χειρισμούς και σχεδιασμούς. Από την άλλη δεν βλέπουμε και άλλες λύσεις. Μεγάλα λόγια ακούσαμε και δε χορτάσαμε. Μεγάλες υποσχέσεις μας προσφέρθηκαν και δεν τις πήραμε σοβαρά. Μάλλον φούσκες θα 'ναι κι αυτές.

Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Όχι. Κι άλλη μια όχι. Πρέπει να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Και πρέπει να σταθεροποιήσουμε το παρόν μας. Χρειαζόμαστε φρέσκιες ιδέες. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους. Και περισσότερη και άφθονη διάθεση για κοινωνική αλληλεγγύη.

Η Μέρκελ έφυγε. Τα προβλήματα παραμένουν.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια