Viral: Φοιτητής έφαγε μπανάνα - έργο τέχνης αξίας... 120.000 δολαρίων μέσα σε μουσείο

Κόσμος
Viral: Φοιτητής έφαγε μπανάνα - έργο τέχνης αξίας... 120.000 δολαρίων μέσα σε μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο μαθητής είπε στο μουσείο ότι το έφαγε επειδή πεινούσε», δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος στο CNN

Για κάποιους - η ευκαιρία να δουν μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο είναι σαν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια συγκλονιστική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της τέχνης. Για άλλους, είναι ένα δελεαστικό σνακ.

Την Πέμπτη, ένας φοιτητής τέχνης από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ βρέθηκε μάλλον κοντά στη δεύτερη περίπτωση, καθώς αφαίρεσε το φρούτο - ένα εμβληματικό έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan - από έναν τοίχο στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου εκτίθεται. Στη συνέχεια το έφαγε.

«Ο μαθητής είπε στο μουσείο ότι το έφαγε επειδή πεινούσε», δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος στο CNN.

Με τίτλο «Comedian», το έργο έγινε μια από τις μεγαλύτερες viral στιγμές του κόσμου της τέχνης όταν πωλήθηκε για 120.000 δολάρια στην Art Basel Miami Beach τον Δεκέμβριο του 2019. Δύο άλλες εκδόσεις του έργου πωλήθηκαν επίσης στην έκθεση.

Αφού μάσησε το φρούτο, ο φοιτητής κόλλησε τη φλούδα με ταινία πίσω στον τοίχο, ενώ η φλούδα αντικαταστάθηκε αργότερα από τους υπεύθυνους με μια φρέσκια μπανάνα.

«Συνέβη ξαφνικά, οπότε δεν έγινε καμία ειδική ενέργεια. Ο καλλιτέχνης (Cattelan) ενημερώθηκε για το περιστατικό, αλλά δεν ακολούθησε καμία αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του μουσείου.

Το έργο αποτελεί μέρος της ατομικής έκθεσης WE του Cattelan, η οποία διεξάγεται στο μουσείο της Σεούλ έως τις 16 Ιουλίου. Η ίδια η μπανάνα ανταλλάσσεται τακτικά κάθε δύο με τρεις ημέρες και δεν πωλείται.

Ο Cattelan είναι γνωστός για τα σατιρικά έργα που αμφισβητούν τη δημοφιλή κουλτούρα, προκαλώντας συχνά συζητήσεις γύρω από την εννοιολογική τέχνη.

Έχει ξαναφαγωθεί παρόμοια… μπανάνα

Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που κάποιος σκέφτηκε ότι το έργο τέχνης ήταν ώριμο για να το πάρει.

Αφού η πρώτη έκδοση του «Comedian» πουλήθηκε το 2019, ο καλλιτέχνης performance David Datuna άρπαξε με συνοπτικές διαδικασίες την μπανάνα που εκτέθηκε στην γκαλερί Perrotin στην Art Basel στο Μαϊάμι και την καταβρόχθισε, ενώ οι έκπληκτοι θεατές παρακολουθούσαν.

Πριν από την πρωτοσέλιδη πώληση του έργου τέχνης, ο Perrotin δήλωσε στο CNN ότι οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, ένα διπλό υπονοούμενο, καθώς και μια κλασική συσκευή για χιούμορ», προσθέτοντας ότι ο Cattelan μετατρέπει καθημερινά αντικείμενα σε «οχήματα τόσο απόλαυσης όσο και κριτικής». Ο καλλιτέχνης δεν παρείχε στους πιθανούς αγοραστές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όταν το έργο τέχνης αρχίσει να αποσυντίθεται.

Το έργο τέχνης είναι επίσης μπλεγμένο σε μια μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα. Το 2022, ο Joe Morford, ένας καλλιτέχνης από το Glendale της Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι ο Cattelan λογοπάτησε το δικό του έργο τέχνης του 2000 με τίτλο «Banana & Orange» - στο οποίο τα ομώνυμα φρούτα είναι κολλημένα με μονωτική ταινία πάνω σε ζωγραφισμένο πράσινο φόντο σε έναν τοίχο.

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία: Έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan (Kim Kyoungtae/Maurizio Cattelan/Leeum Museum of Art)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News