Viral βίντεο με πελάτες εστιατορίου να τρώνε αμέριμνοι δίπλα σε… φωτιές - “This is fine”

Κόσμος
Viral βίντεο με πελάτες εστιατορίου να τρώνε αμέριμνοι δίπλα σε… φωτιές - “This is fine”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βίντεο δημοσιεύτηκε σε πολλούς λογαριασμούς στο Twitter που ισχυρίζονται ότι απεικονίζει πρόσφατη σκηνή στη Λυών

Το πασίγνωστο meme «this is fine» θυμίζει ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Twitter και φέρεται να απεικονίζει Γάλλους πολίτες να απολαμβάνουν αμέριμνοι το γεύμα τους σε εστιατόριο, με φώτο τις... φωτιές από τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα απ' έξω.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε σε πολλούς λογαριασμούς στο Twitter που ισχυρίζονται ότι απεικονίζει πρόσφατη σκηνή στη Λυών. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ίαν Μπρέμερ πόσταρε στον λογαριασμό του το κλιπ με τη λεζάντα «Η Γαλλία γίνεται η επιτομή του meme "this is fine"», χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε και πού τραβήχτηκαν τα πλάνα.

Το βίντεο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στα social media, με πολλούς σχολιαστές να αναδεικνύουν την ομοιότητα ανάμεσα στην απίστευτη σκηνή και το meme με τον ανθρωπόμορφο σκύλο που επιμένει ότι... όλα πάνε καλά, ενώ κάθεται σε ένα δωμάτιο τυλιγμένο στις φλόγες. Υπήρξαν πάντως και αρκετοί σχολιαστές της ανάρτησης του Μπρέμερ και άλλων αντίστοιχων post που εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βίντεο. Ένα σχόλιο αναφέρει για παράδειγμα ότι η αντανάκλαση των παραθύρων στο εστιατόριο προκαλεί οπτική ψευδαίσθηση, και ότι στην πραγματικότητα οι φωτιές στο φόντο είναι λιγότερες με μικρότερης έκτασης.

https://twitter.com/FionaSmall/status/1638296016448376833

Υπενθυμίζεται ότι η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους σε όλη τη χώρα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν για να περάσει νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Την περασμένη Πέμπτη ο Μακρόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την έγκριση του νόμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση δύο προτάσεων μομφής, οι οποίες καταψηφίστηκαν προχθές το βράδυ, με μόλις εννέα ψήφους να υπολείπονται της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την υπερψήφισή τους.

Έκτοτε κάθε βράδυ διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους. Αν η κοινωνική διαμαρτυρία, πλαισιωμένη από τα συνδικάτα επί δύο μήνες, παρέμενε ειρηνική, τα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες, με διαδηλώσεις να γίνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, «περισσότερες από 1.200» διαδηλώσεις, μη δηλωμένες, «μερικές φορές βίαιες», έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια από την Πέμπτη, ημερομηνία εφαρμογής του άρθρου 49.3. Νέες αυθόρμητες διαδηλώσεις, συχνά «διανθισμένες» με εντάσεις με την αστυνομία, σημειώθηκαν προχθες το βράδυ. Συνολικά, σχεδόν 300 άτομα συνελήφθησαν στις διάφορες διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων 234 στο Παρίσι, ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Η οργή βασιλεύει στους δρόμους και ένα μίσος φαίνεται να εστιάζει ξανά στο πρόσωπο του νεαρού προέδρου, ένα μίσος που δεν υπήρχε ποτέ για τους προκατόχους του από τότε που ο στρατηγός Ντε Γκωλ έγινε στόχος αποπειρών επιθέσεων από την ακροδεξιά. Καμένο ομοίωμα, καλέσματα για «βασιλοκτονία», στο πρόσωπο του Μακρόν συσσωρεύεται για άλλη μια φορά μίσος μετά τον νόμο του για τις συντάξεις, μια κλιμάκωση που θυμίζει εκείνη του κοινωνικού κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018-19, ακόμη κι αν το τωρινό κύμα διαδηλώσεων παραμένει προς το παρόν περιορισμένο. «Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε», φώναζαν, για παράδειγμα, νεαροί στο Παρίσι, στην Τουλούζη και στη Λιλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News