Βρέθηκε σε φυσικό μέγεθος ο αρχαιότερος δονητής - Γιατί δίχασε τους αρχαιολόγους

Περίεργα
Βρέθηκε σε φυσικό μέγεθος ο αρχαιότερος δονητής - Γιατί δίχασε τους αρχαιολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως βρέθηκε ο πρώτος ρωμαϊκός δονητής σε φυσικό μέγεθος- Ξύλινος, με μήκος 16 εκατοστά

Δονητής από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποδείχθηκε τελικά ότι είναι ένα ξύλινο «εργαλείο» που είχε βρεθεί το 1992 σε ένα χαντάκι αρχαίου οχυρού στη Βρετανία.

Ο ξύλινος φαλλός μήκους 16 εκατοστών είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 1992 σε ένα χαντάκι στο ρωμαϊκό οχυρό της Βιντολάντα στην περιοχή Νορθάμπερλαντ, στις πιο απομακρυσμένες βόρειες παρυφές της αυτοκρατορίας.

Αρχικά καταχωρήθηκε στους καταλόγους των μουσείων ως εργαλείο μανταρίσματος καθώς βρέθηκε με υπολείμματα ρούχων και υποδημάτων. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι τώρα πιστεύουν μάλιστα ότι μπορεί να βρήκαν το μόνο γνωστό ρωμαϊκό δονητή σε πραγματικό μέγεθος – και μάλιστα στην πραγματικότητα να ήταν ακόμα μεγαλύτερος από τα 16 εκατοστά που διασώθηκαν.

Επίσης, το εν λόγω αντικείμενο είναι ξύλινο, με μήκος 16 εκατοστά και ηλικίας 2.000 ετών. Εάν δεν πρόκειται για δονητή, ίσως είναι γουδοχέρι με σχήμα φαλλού, ή τμήμα αγάλματος το οποίο άγγιζαν οι άνθρωποι για καλή τύχη.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ένα κομμάτι μου πιστεύει ότι είναι αυταπόδεικτο πως πρόκειται για δονητή. Δεν ξέρω ποιος το καταχώρησε στους επίσημους καταλόγους ως εργαλείο. Μπορεί να ήταν κάποιος που ένιωθε άβολα με το να εντάξει έναν δονητή ή που πίστευε ότι οι Ρωμαίου δεν έκαναν τέτοια πράγματα» δήλωσε ο λέκτορας Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, Ρομπ Κόλινς.

To εύρημα πλέον εκτίθεται στο μουσείο του οχυρού Βιντολάντα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News