Απίστευτη ανακάλυψη: Ερασιτέχνης με ανιχνευτή μετάλλων βρήκε χρυσό μενταγιόν σχεδόν 500 ετών της εποχής των Τυδώρ

Κόσμος
Απίστευτη ανακάλυψη: Ερασιτέχνης με ανιχνευτή μετάλλων βρήκε χρυσό μενταγιόν σχεδόν 500 ετών της εποχής των Τυδώρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία πλευρά του κοσμήματος είναι διακοσμημένη με ένα τριαντάφυλλο των Τυδώρ που περιπλέκεται με μια θαμνώδη ροδιά, η οποία ξεφυτρώνει από το ίδιο κλαδί ενώ στην οπίσθια πλευρά είναι χαραγμένα, τα γράμματα H και K – για τον Ερρίκο και την Αικατερίνη

Ένα σπάνιο, πολύτιμο κόσμημα του 15ου αιώνα, βρέθηκε τυχαία στην Αγγλία από έναν πολίτη με πολύ μικρή εμπειρία στην ανίχνευση μετάλλων.

Το 2019, ο Τσάρλι Κλαρκ έκλεινε μόλις έξι μήνες ενασχόλησης με την ανίχνευση μετάλλων, όταν ανακάλυψε ένα χρυσό μενταγιόν στο Γουόργουικσαϊρ, στα Γουέστ Μίντλαντς.

Πάνω στο κόσμημα ήταν σκαλισμένα τα σύμβολα του βασιλιά της δυναστείας των Τυδώρ, Ερρίκου Η΄, και της πρώτης συζύγου του Αικατερίνης της Αραγωνίας. Η πρώτη από τις έξι συζύγους του Ερρίκου Η’ είχε παντρευτεί τον Ερρίκο το 1509, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Η αλυσίδα από 75 κρίκους κατέληγε στο μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς, βάρους 300 γραμμαρίων. «Ήταν απλά εκπληκτικό», δήλωσε ο Κλαρκ στο CNN. «Κανείς δεν περιμένει να “ψαρέψει” κάτι τέτοιο, ειδικά στην εποχή μου».

Η μία πλευρά του κοσμήματος είναι διακοσμημένη με ένα τριαντάφυλλο των Τυδώρ που περιπλέκεται με μια θαμνώδη ροδιά, η οποία ξεφυτρώνει από το ίδιο κλαδί. Στην οπίσθια πλευρά είναι χαραγμένα, τα γράμματα H και K – για τον Ερρίκο και την Αικατερίνη. Και στις δύο πλευρές αναγράφεται TOVS + IORS από κάτω, ένα λογοπαίγνιο με τη γαλλική λέξη “toujours” που σημαίνει «πάντα».

Αρχάριος ακόμα στην ανίχνευση μετάλλων, όταν ο Κλαρκ βρήκε το κόσμημα συμβουλεύτηκε έναν ειδικό από το Regton, ένα κατάστημα στο Μπέρμιγχαμ, και επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο για να ενημερώσει για το εύρημά του.

Η Ρέιτσελ Κινγκ, επιμελήτρια των αναγεννησιακών έργων στο Βρετανικό Μουσείο, αισθάνθηκε την ανάγκη να καθίσει όταν την πληροφόρησαν για την ανακάλυψη, όπως δήλωσε στο CNN. Αναρωτήθηκε αν επρόκειτο για αυθεντικό τεχνούργημα και, μόλις το μενταγιόν παραδόθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, έγινε ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν πράγματι της εποχής των Τυδώρ.

Ένα από τα τεστ της Κινγκ, χρονολόγησε το κόσμημα πριν από το 1530. Η επιμελήτρια και η ομάδα της υποθέτουν ότι το μενταγιόν θα μπορούσε να έχει δοθεί ως έπαθλο ή να φορέθηκε κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά ή κάποιας κονταρομαχίας που ο Ερρίκος συνήθιζε να διοργανώνει.

Το μενταγιόν μπορεί να αλλάξει τη ζωή του Κλαρκ, όταν πουληθεί. Ο ίδιος ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τη μελλοντική εκπαίδευση του 4χρονου γιου του.

Το 2021 καταγράφηκαν 45.581 αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με το Βρετανικό μουσείο, και το 96% είχε βρεθεί από ανθρώπους με ανιχνευτές μετάλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News