Μυστήριο σε φάρμα: Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τα πρόβατα που έκαναν κύκλους επί 12 ημέρες

Περίεργα
Μυστήριο σε φάρμα: Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τα πρόβατα που έκαναν κύκλους επί 12 ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κοπάδι από πρόβατα βαδίζει συνεχώς δεξιόστροφα σχηματίζοντας έναν σχεδόν τέλειο κύκλο έξω στάνη ενός αγροκτήματος.

Πριν λίγες ημέρες είχε γίνει viral το βίντεο που έδειχνε μια ομάδα από πρόβατα σε φάρμα στην Κίνα να κάνει κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες.

Ο Κινέζος βοσκός της φάρμας είχε πει τότε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο είχε αναπτυχθεί αυτή η συμπεριφορά. Ο Κινέζος βοσκός της φάρμας, όπως αναφέρει η huffingtonpost.gr, είχε πει τότε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο είχε αναπτυχθεί αυτή η συμπεριφορά.

Τότε ξαφνικά υπήρξαν δεκάδες σενάρια περί συντέλειας του κόσμου. Μάλιστα υπήρχε το σενάριο ότι τα πρόβατα προσβήθηκαν από μια σοβαρή ασθένεια, την λιστερίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες.

Σύμφωνα με επιστήμονες, όμως, η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

https://twitter.com/PDChina/status/1592891305721372673

Τι συνέβη λοιπόν; Φαίνεται ότι πάσχουν από στρες και όχι από λιστερίωση:

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Γκλόστερ, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με «φίλους» τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News