Μυστήριο σε φάρμα: Πρόβατα κάνουν κύκλους επί 12 ημέρες - Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες (βίντεο)

Περίεργα
Μυστήριο σε φάρμα: Πρόβατα κάνουν κύκλους επί 12 ημέρες - Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιθανή εξήγηση για το μυστήριο με τα πρόβατα που κινούνται σε κύκλο

Ένας επιστήμονας λέει ότι υπάρχει μια πιθανή εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο με ένα κοπάδι με πρόβατα το οποίο περπατά σε κύκλο για 12 συνεχόμενες ημέρες στην Κίνα.

Το απόκοσμο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα από την κινεζική κρατική εφημερίδα People’s Daily, δείχνει δεκάδες ζώα να περπατούν γύρω και γύρω σε ένα αγρόκτημα στην απομακρυσμένη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας.

Το tweet που συνόδευε το ανατριχιαστικό βίντεο διαβεβαίωσε τους θεατές ότι τα πρόβατα είναι υγιή – και ο ειδικός προτείνει επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας πολύ φυσικός λόγος πίσω από την εντυπωσιακή συμπεριφορά των ζώων,.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα βρίσκονται στο μαντρί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στερεότυπη συμπεριφορά, με επαναλαμβανόμενους κύκλους λόγω απογοήτευσης για το ότι είναι περιορισμένα στο μαντρί», δήλωσε ο Matt Bell, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury στο Gloucester, Αγγλία, στο Newsweek.

Η κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχείται από τη νοοτροπία του κοπαδιού, η οποία ελέγχει τις κινήσεις των ζώων και προστατεύει τα μέλη από τα αρπακτικά, παρακινώντας τα να ξεφύγουν από τον κίνδυνο ως ομάδα, σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck Veterinary.

Τα πρόβατα κινούνταν σε έναν σχεδόν τέλειο κύκλο από τις 4 Νοεμβρίου. Δεν είναι σαφές αν σταμάτησαν για να φάνε ή να πιουν ή αν εξακολουθούσαν να κινούνται από κοινού από την ημέρα που έγινε viral η είδηση, σύμφωνα με το enikos.gr.

Η ασθένεια του κύκλου και οι εικασίες

Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι η συμπεριφορά του προβάτου θα μπορούσε να προκληθεί από μια βακτηριακή ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση – επίσης γνωστή ως “ασθένεια του κύκλου”.

«Αρχικά, τα προσβεβλημένα ζώα είναι ανορεκτικά, καταθλιπτικά και αποπροσανατολισμένα. Μπορεί να προωθηθούν σε γωνίες, να ακουμπήσουν σε ακίνητα αντικείμενα ή να κάνουν κύκλους προς την πληγείσα πλευρά», σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Merck.

Οι εστίες συνήθως εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα αλλοιωμένης ή χαμηλής ποιότητας ενσίρωσης, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Merck. Στα αιγοπρόβατα, ωστόσο, ο θάνατος επέρχεται συνήθως εντός 24-48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Το μαντρί με το νούμερο… 13

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιοκτήτρια προβάτων, η οποία ταυτοποιήθηκε ως η κυρία Miao, ισχυρίστηκε ότι το θέαμα ξεκίνησε με μερικά πρόβατα προτού ενωθεί ολόκληρο το κοπάδι. Αν και υπάρχουν 34 στάβλοι προβάτων στο αγρόκτημα, μόνο τα πρόβατα σε ένα από τα μαντριά —το νούμερο 13— ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News