Επιστήμη: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα κινεζικού ψαριού ηλικίας 439 εκατ. ετών που είχε τα αρχαιότερα σαγόνια

Περίεργα
Επιστήμη: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα κινεζικού ψαριού ηλικίας 439 εκατ. ετών που είχε τα αρχαιότερα σαγόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα απολιθώματα του ψαριού Fanjingshania

Κινέζοι παλαιοντολόγοι βρήκαν, απολιθώματα των σαγονιών ενός μικρού ψαριού που έμοιαζε με καρχαρία, ηλικίας σχεδόν 439 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που τους δίνει το "στέμα" των παλαιότερων που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη.

Τα απολιθώματα του ψαριού Fanjingshania, μήκους 15 εκατοστών, τα οποία προέρχονται από έναν πανάρχαιο πρόγονο των καρχαριών που ζούσε στην Παλαιοζωική περίοδο, εξέπληξαν τους επιστήμονες λόγω της αρχαιότητας τους.

Η ανακάλυψη μεταθέτει στο παρελθόν κατά περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια τα ψάρια με τα αρχαιότερα γνωστά σαγόνια. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ αρχαιότερων σαγονιών ήταν ένα ψάρι ηλικίας 425 εκατομμυρίων ετών.

Και αν η ανακάλυψη σας προξενεί εντύπωση σκεφτείτε ότι τα ψάρια εμφανίστηκαν στη Γη πριν περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια και για πολύ καιρό δεν είχαν σαγόνια.

Προηγουμένως στις θάλασσες κυριαρχούσαν θαλάσσιοι σκορπιοί μήκους έως 2,5 μέτρων, αλλά η σταδιακή εξέλιξη σαγονιών στα ψάρια και η αύξηση του μεγέθους τους τα μετέτρεψε σε κυρίαρχους των θαλασσών. Τελικά από αυτά τα ψάρια με σαγόνια εξελίχτηκαν τα σπονδυλωτά ζώα της ξηράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News