Αρχαιολόγοι βρήκαν τον τόπο γέννησης του Αποστόλου Πέτρου

Περίεργα
Αρχαιολόγοι βρήκαν τον τόπο γέννησης του Αποστόλου Πέτρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, η οποία ενδεχομένως προσδιορίζει το μέρος όπου γεννήθηκε ο Απόστολος Πέτρος

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, η οποία ενδεχομένως προσδιορίζει το μέρος όπου γεννήθηκε ο Απόστολος Πέτρος.

Το σημαντικό εύρημα της αρχαιολογικής σκαπάνης έγινε από μία ομάδα αρχαιολόγων, από το ισραηλινό κολέγιο Kinneret, το κολέγιο Nyack της Νέας Υόρκης και το Κέντρο Μελέτης του Αρχαίου Ιουδαϊσμού και των Αρχών του Χριστιανισμού, στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Στον χώρο που ανασκάπτεται ήρθε στο φως μια επιγραφή σε εκκλησία που φαίνεται να ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Πέτρο.

Ο Απόστολος Πέτρος είχε γεννηθεί στη «Βηθσαϊδά», κατά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Το τοπωνύμιο «Βηθσαϊδά» δηλώνει ότι πρόκειται για «το σπίτι των ψαράδων», έτσι μελετητές της Βίβλου και πλήθος αρχαιολόγων ερευνούσαν επί μακρόν το αρχαίο χωριό που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο.

Οι έρευνες αυτές είχαν καταλήξει και είχαν περιορίσει «το χωριό των ψαράδων» σε τρία πιθανά μέρη.  Η αποστολή Ελ Αράτζ από το 2016 έκανε ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, συγκεκριμένα στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

 Η τελευταία ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φυτικό μοτίβο εντός μίας εκκλησίας, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 και φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου. 

Η εκκλησία αυτή αναφέρεται ως η «Εκκλησία των Αποστόλων», χρονολογείται από τη Βυζαντινή Περίοδο και εντοπίστηκε στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού, στη βόρεια ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. 

«Η ανακάλυψη του φυτικού μοτίβου είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ, όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του», σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Nyack College και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News