Νορβηγία: Η φύση «αγκάλιασε» το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης (εικόνες)

Περίεργα
Νορβηγία: Η φύση «αγκάλιασε» το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Under» είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο παγκοσμίως

Αυτό είναι το υποθαλάσσιο εστιατόριο «Under»,   στην απόμακρη περιοχή Lindesnes της Νορβηγίας, ένα πραγματικό θαύμα του ανθρώπου το οποίο τρία χρόνια από τη δημιουργία του έχει πλέον καλυφθεί από θαλάσσια ζωή όπως ήταν και ο βασικός στόχος. Η με εμβαδόν 495 τετραγωνικά μέτρα αρχιτεκτονική δομή που βυθίστηκε στα ανοιχτά μιας βραχώδους ακτογραμμής τώρα λειτουργεί και ως τεχνητός ύφαλος.

Ένα νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε το «Under» ως έναν σωλήνα από τσιμέντο ο οποίος παραπέμπει σε τηλεσκόπιο. Εξωτερικά, το τσιμέντο αφέθηκε γυμνό ώστε στην τραχιά επιφάνειά του να μπορούν να προσκολληθούν φύκια και μαλάκια.

«Το υποθαλάσσιο ρεστοράν "Under" στη νορβηγική ακτή του Lindesnes σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να ενσωματωθεί, στο διάβα των χρόνων, πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η τραχιά επιφάνεια του τσιμεντένιου κελύφους είχε στόχο να λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, καλωσορίζοντας πεταλίδες  και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής όπως εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

«Τώρα, είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το οικοδόμημα να ζωντανεύει, καθώς η φύση έχει πλήρως αγκαλιάσει και κατοικήσει το κτίσμα».  Το «Under» ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο ρεστοράν της Ευρώπης και το μεγαλύτερο, παγκοσμίως.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Under (@underlindesnes)

Πέραν της μοναδικής εμπειρίας που προσφέρεται στους επισκέπτες να απολαύσουν το φαγητό σε αυτό το απίστευτο περιβάλλον, το κτίσμα στόχευε εξ αρχής στην προσέλκυση θαλάσσιας ζωής, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής και φυσικά προμηθεύοντας φρέσκα υλικά στον σεφ.

Επιπλέον, προσφέρει στους θαλάσσιους βιολόγους μοναδικό χώρο για να μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μάθουν για αυτήν, παρατηρώντας την από κοντά. 

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η βιοποικιλότητα της τοποθεσίας είναι μεγάλη, καθώς είναι στο σημείο όπου η Βαλτική συναντά τον Ατλαντικό. Τα φύκια και τα μαλάκια που έχουν προσκολληθεί στην επιφάνεια του νερού σχηματίζουν έναν ύφαλο ο οποίος θα καθαρίσει το νερό και θα προσελκύσει περισσότερα θαλάσσια πλάσματα.

Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου ρεστοράν, οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν μια σειρά από δομές στον γύρω βυθό, όπως βράχια, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα προσφέρουν ένα «ακόμη καλύτερο φυτώριο» για οργανισμούς. Για τους επισκέπτες, ένα γιγαντιαίο παράθυρο από ακρυλικό λειτουργεί ως κορνίζα της θέας της θαλάσσιας ζωής.

Mε διαστάσεις 11 επί τρία μέτρα επιτρέπει θέαση από κάθε επίπεδο του κτίσματος. Η δε εμπειρία είναι ασύλληπτη και οι κριτικές ενθουσιώδεις. Και όπως βλέπετε… δικαίως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News