Η εντυπωσιακή γέφυρα μήκους 25 μέτρων στην Κίνα

Κόσμος
Η εντυπωσιακή γέφυρα μήκους 25 μέτρων στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχιτεκτονική έχει πάντα το δικό της τρόπο να μας εκπλήσσει, να μας αφυπνίζει και να δίνει το στίγμα της εποχής

Η αρχιτεκτονική έχει πάντα το δικό της τρόπο να μας εκπλήσσει, να μας αφυπνίζει και να δίνει το στίγμα της εποχής.

Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της 25 μέτρων γέφυρας που βρίσκεται στο χωριό Γκουλού, κοντά στην πόλη Τζιανγκμέν  της Κίνας. 

Η ιδιαιτερότητα της είναι ότι έχει κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από μικρά στοιχεία από πεύκο υλικό απόλυτα συμβατό με το χώρο όπου βρίσκεται, ένα θέρετρο οικολογικού τουρισμού.

Αυτό το ασυνήθιστο, κατασκευασμένο από τον άνθρωπο τοπίο, είναι ένα δίκτυο καναλιών και μικρών λιμνών, το οποίο στο παρελθόν χρησίμευε ως υποδομή για αγροκαλλιέργειες και αλιεία και πλέον αποτελεί ένα ιδιαίτερο τόπο για όσους ταξιδιώτες ψάχνουν κάτι εναλλακτικό μέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον.

Τη γέφυρα σχεδίασε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Πεκίνο επιλέγοντας το ξύλο ώστε συν τοις άλλοις να αποτίσει  φόρο τιμής  στις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές των χωριών της νότιας Κίνας.

Η εξασφάλιση χώρου για να περνούν κάτω από τη γέφυρα οι βάρκες ήταν σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού. Αυτό οδήγησε σε σχήμα αψίδας, με απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ του κάτω μέρους της γέφυρας και της επιφάνειας του νερού. 

Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, «την περίοδο του πολιτισμού που βασιζόταν στην αλιεία, η ανάπτυξη δρόμων ήταν πτωχή και, κατά συνέπεια, τα δίκτυα νερού ήταν o βασικός τρόπος για μεταφορές και εφοδιασμό.

Από τη στιγμή που ήταν ανάγκη οι γέφυρες να επιτρέπουν τη διέλευση διαβατών ενώ ταυτόχρονα να αφήνουν χώρο σε βάρκες να περνούν από κάτω, οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής γεφυρών στην Κίνα υιοθέτησαν αψίδες και για να υπάρχει χώρος να περνούν οι βάρκες από κάτω και για να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της δομής».

Φωτογραφία  Twitter 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News