"Μικρά κ' Περίεργα"

Ποιο κράτος αλλάζει την ονομασία του για να μη θυμίζει… γαλοπούλα

Ο πρόεδρος του κράτους το είπε και το έκανε, θέλοντας να βάλει τέλος στην παρεξηγημένη συνωνυμία που συνέδεε το διεθνές όνομα της χώρας με το κατά τ’ άλλα συμπαθές πτηνό, τη γαλοπούλα

Στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετονομάσει τη χώρα από “Τurkey” σε “Turkiye” εστιάζει ο Jeri Clausing, ανεξάρτητος ταξιδιωτικός συντάκτης, σε άρθρο που δημοσίευσε στο ταξιδιωτικό περιοδικό “AFAR”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το είπε και το έκανε, θέλοντας να βάλει τέλος στην παρεξηγημένη συνωνυμία που συνέδεε το διεθνές όνομα της χώρας με το κατά τ’ άλλα συμπαθές πτηνό, τη γαλοπούλα...

Επειδή δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί την αλλαγή του ονόματος του πτηνού, αποφάσισε να αντικαταστήσει το “Turkey” με το “Turkiye”, όπως ονομάζεται στα Τουρκικά η χώρα. Κάπως έτσι άρχισε τη διαδικασία της μετονομασίας, από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες και τα επίσημα έγγραφα του κράτους.

«Η λέξη “Turkiye” αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η τουρκική προεδρία.

Σε σχετικό άρθρο, το ΤRT υποστήριζε πως η επιχείρηση του εθνικού branding μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, είτε για να ξεπεράσει τα κλισέ, είτε να παρουσιάσει μια πιο θετική εικόνα ή ακόμα και για την πολιτική.

Η Turkey γίνεται... Turkiye

«Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους “Türkiye” από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1923, και δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ Turkey και Turkiye, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η Türkiye θα παραμείνει», εξηγεί ο Jeri Clausing.

Σχεδόν 100 χρόνια αφότου έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία, η χώρα, που έγινε ευρύτερα γνωστή παγκοσμίως με το δυτικό της όνομα “Turkey”, οδεύει για να διεκδικήσει εκ νέου νέα “ταυτότητα” στην παγκόσμια σκηνή.

Όπως επισημαίνεται, ο Ερντογάν έδωσε, μεταξύ άλλων, εντολή όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα να φέρουν την ετικέτα “Made in Türkiye”, κάτι που κάνουν πολλές εταιρείες από τότε που ο Σύνδεσμος Τούρκων Εξαγωγέων κάλεσε τα μέλη του να κάνουν την αλλαγή, το 2000.

Κάποια ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή ονόματος γίνεται απλώς για να «ξεχωρίσει» από τη γαλοπούλα. Οι πολίτες, πάντως, δε φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά.

Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους Türkiye (που προφέρεται σχεδόν το ίδιο με τη λέξη Turkey, αλλά με ένα απαλό “e” στο τέλος) από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1923, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια