Ντουμπάι: Αντιμετωπίζει τον καύσωνα με… τεχνητή βροχή

Περίεργα
Ντουμπάι: Αντιμετωπίζει τον καύσωνα με… τεχνητή βροχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο κόστισε αυτή η πρωτότυπη ιδέα

Έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο βρήκε το Ντουμπάι για να αντιμετωπίσει τη ζέστη των 50°C, που δημιουργεί έντονα προβλήματα στη χώρα.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από την τεχνητή πρόκληση βροχής.

Το εγχείρημα έγινε εφικτό χάρη στην χρήση drone, που απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία σε σύννεφα, προκαλώντας συσσώρευση και στη συνέχεια έντονες βροχοπτώσεις.

Η βροχή παραπέμπει σε μουσώνες, ενώ δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου, στην άκρη του οποίου οι οδηγοί είδαν να δημιουργούνται καταρράκτες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η βροχόπτωση ενισχύθηκε από τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης σύννεφων, για την αύξηση της βροχής.

Επένδυση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόκληση βροχής

Η δημιουργία βροχοπτώσεων εντάσσεται σε μια διαρκή επιχείρηση για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε στο Ντουμπάι, η μέση βροχόπτωση είναι μόλις 10 εκατοστών.

Τα drone απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως το ιωδιούχο άργυρο στα σύννεφα, με σκοπό να προκληθεί αυξημένη βροχόπτωση.

Για τη δημιουργία βροχοπτώσεων τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα διαφορετικά προγράμματα βροχόπτωσης το 2017. Ένα από τα συστήματα που θα δοκιμαστεί χρησιμοποιεί αεροσκάφη, που απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα για να αυξηθεί η βροχόπτωση.

Το πρόγραμμα διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Ο καθηγητής Maartem Ambaum, που εργάζεται στο έργο, είχε δηλώσει στο BBC τον Μάρτιο ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν τη βροχή.

Η επιλογή της ηλεκτροπληξίας στα σύννεφα προτιμήθηκε, καθώς δεν απαιτείται η χρήση χημικών.

Πηγή: protothema

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News