«Στάζει μέλι» για την Κρήτη ο Θεοχάρης

Περίεργα
«Στάζει μέλι» για την Κρήτη ο Θεοχάρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Γιατί την Κρήτη δε μπορείς παρά να την αγαπήσεις"

Με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως φαίνεται, έφυγε από την Κρήτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μετά τη διήμερη επίσκεψή του ανέβασε μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στάζοντας... μέλι για τους Κρητικούς.

Μάλιστα, στην εγκωμιαστική για το νησί μας ανάρτησή του, ο υπουργός Τουρισμού δεν παραλείπει και μια γερή... γεύση από τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη!

«Γράφει ο Ν. Καζαντζάκης για την Κρήτη: “Αυστηρή είν' η μορφή της. Σκαμμένη από τον αγώνα και τον πόνο. Αυτό το νησί, μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ήταν προορισμένο από τη γεωγραφική του θέση να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σ' αυτές τις τρεις ηπείρους. Να γιατί η Κρήτη υπήρξε η πρώτη γη της Ευρώπης που δέχθηκε το φως του πολιτισμού που ήρθε από την Ανατολή. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν το ελληνικό θαύμα, ανθούσε στην Κρήτη αυτός ο μυστηριώδης πολιτισμός, ο λεγόμενος αιγαιακός, ακόμα βουβός, γεμάτος από ζωή, μεθυσμένος από χρώματα, με φινέτσα και γούστο, που ξαφνιάζουν και προκαλούν τον θαυμασμό. Μάταια αντιστεκόμαστε στο ίχνος του παρελθόντος. Υπάρχει μια έκκριση, νομίζω, μια μαγική έκκριση που ακτινοβολεί από τ' αρχαία χώματα που πάλεψαν και υπέφεραν πολύ”.

Μόλις, λοιπόν, πατήσει κανείς το πόδι του στην κρητική γη, νιώθει το βάρος της ιστορίας αυτού του μοναδικού τόπου. Η ευλογία της εύφορης κρητικής γης, σε συνδυασμό με την αξιοσύνη των ανθρώπων του νησιού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα εικόνων, γεύσεων, μυρωδιών, συναισθημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης και συνεχίζει:

«Υπερήφανα βουνά, φαράγγια, σπήλαια, πεδιάδες με χιλιάδες ελαιόδεντρα, απέραντοι αμπελώνες, χιλιόμετρα ακτών με κρυστάλλινα νερά. Το χθες παντρεύεται αρμονικά με το σήμερα, η παράδοση συναντά την καινοτομία, ο σεβασμός για την ιστορία δένει με την τόλμη και την πρωτοπορία. Μα πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι της Κρήτης.

Όπως οι απόμαχοι της ζωής που θα συναντήσεις στα καφενεία να πίνουν τις ρακές τους και θα τους ακούσεις να λένε στον ιδιοκτήτη “κέρασέ τους” - και ας σε βλέπουν πρώτη φορά - δείγμα δηλωτικό της κρητικής φιλοξενίας.

Όπως ο Νίκος με το οινοποιείο στις Δαφνές, που με ξενάγησε στον αμπελώνα του και μιλούσε με τόσο αγάπη για τα κρασιά του, όπως ο πατέρας για τα παιδιά του. Όπως ο Βαγγέλης που επέμενε να μου κάνει το τραπέζι το βράδυ (θα ήταν το πέμπτο σε μια ημέρα!) και για να μη θυμώσει, μου έδωσε για το σπίτι ό,τι χωράει ο νους.

Ναι, μπορώ να πω πια ότι στην Κρήτη έχω φίλους. Και χαίρομαι πολύ κάθε φορά που τους συναντάω. Στην αρχή διαφωνούμε, γκρινιάζουμε, αλλά στο τέλος υψώνουμε το ποτήρι με τη ρακή και αγκαλιαζόσαστε. Γιατί την Κρήτη δε μπορείς παρά να την αγαπήσεις... και θα σε αγαπήσει και εκείνη και θα σε κάνει κομμάτι της ζωής της. Εις το επανιδείν φίλοι μου»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News