Εμβολιαστείτε και κερδίστε από... κότες, μέχρι ταξίδια και διαμερίσματα

Περίεργα
Εμβολιαστείτε και κερδίστε από... κότες, μέχρι ταξίδια και διαμερίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως πείθουν οι χώρες της Ασίας τους πολίτες να εμβολιαστούν

Κότες, αγελάδες, άδεια μετ’ αποδοχών, ακόμα και ένα διαμέρισμα ενός εκατομμυρίου δολαρίων –αυτά είναι μερικά από τα δώρα που προσφέρονται από την Ταϊλάνδη έως το Χονγκ Κονγκ σε αυτούς που εμβολιάζονται κατά της COVID-19 καθώς οι χώρες της Ασίας βρίσκονται αντιμέτωπες με την διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό.

Καθώς τα περισσότερο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές ξεκίνησαν να διενεργούν κληρώσεις με δώρα για όσους εμβολιάζονται.

Στην περιοχή Μάι Τσαμ στη βόρεια επαρχία Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κτηνοτρόφοι, οι αρχές ξεκίνησαν αυτό τον μήνα μια λοταρία με… αγελάδες, που αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία.

«Είναι το καλύτερο δώρο που πήρα ποτέ», δήλωσε ο 65χρονος Ίνκχαμ Τονγκχαμ, όταν κέρδισε μια αγελάδα ενός έτους αξίας 10.000 μπατ (320 δολαρίων) αφού έκανε το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Τώρα η εκστρατεία αυτή διανύει τη δεύτερη της εβδομάδα και μένουν να δοθούν ακόμα 27 αγελάδες. Σύμφωνα με τις αρχές, η εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 50% των 1.400 κατοίκων της περιοχής -πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι και σε ευπαθείς ομάδες- να εγγραφούν για να κάνουν εμβόλιο.

Από τα 66 εκατ. κατοίκους της Ταϊλάνδης, μόλις τα 4,76 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Πολλοί κάτοικοι σε ασιατικές χώρες εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν, με την εκτεταμένη παραπληροφόρηση και την αβεβαιότητα να τροφοδοτούν τη διστακτικότητα εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καθώς και για θρησκευτικούς λόγους.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου η πανδημία έως τώρα έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, οι αρχές ανησυχούν ότι εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού η μητρόπολη θα παραμείνει ευάλωτη σε μια έξαρση του ιού.

Δωροεπιταγές, αεροπορικά εισιτήρια και ένα νέο διαμέρισμα αξίας 10,8 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) είναι μεταξύ των κινήτρων που προσφέρονται στις κληρώσεις για αυτούς που εμβολιάζονται.

Κάποιες επιχειρήσεις πάνε ένα βήμα πιο πέρα, προσφέροντας άδεια μετ’ αποδοχών σε αυτούς που ανοσοποιούνται. Ένα ιδιωτικός αθλητικός όμιλος, ωστόσο, χρησιμοποιεί την τιμωρία αντί της επιβράβευσης για να πείσει το προσωπικό της να εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουνίου, διαφορετικά τους στερεί μελλοντικά μπόνους, προαγωγές και μισθολογικές αυξήσεις.

Ακόμα και σε χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ινδονησία, οι αρχές πασχίζουν να περιορίσουν τους φόβους των πολιτών για τα εμβόλια.

Η Ινδονησία έχει επισήμως καταγράψει πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και 53.280 θανάτους. Πρόσφατες έρευνες σε δείγματα ορού αίματος, ωστόσο, δείχνουν ότι η πραγματική εξάπλωση της COVID-19 μπορεί να είναι 30 φορές υψηλότερη.

«Φοβόμουν ότι εάν εμβολιαζόμουν, θα πέθαινα αμέσως…Μετά άκουσα το επίσης ανησυχητικό ότι αυτό το εμβόλιο έχει μέσα…γουρούνι», δήλωσε ο 67χρονος Άσεπ Σαεπουντίν, κάτοικος της Τσιπάνας, στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας στην Ινδονησία.

Μεταξύ των Ινδονήσιων μουσουλμάνων –που αντιστοιχούν σε πάνω από το 85% του πληθυσμού της χώρας— πολλοί ανησυχούν εάν τα εμβόλια θεωρούνται ‘χαλάλ’, δηλαδή επιτρεπτά, από το ισλάμ.

Οι αρχές της Τσιπάνας λένε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πεισθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και χαλάλ. Όπως και στην Ταίλάνδη, έδωσαν ασυνήθιστα κίνητρα, προσφέροντας κότες σε κάθε ηλικιωμένο που έκανε εμβόλιο.

«Οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους, κάποιοι λένε ότι θέλουν αλλά δεν έρχονται, κάποιοι φοβούνται ακόμη», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Γκαλίχ Απριάν. «Έτσι, ανταμείβουμε (τη συμμετοχή τους) με κότες».

Στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας δείχνουν ότι μόνο το 5%, ή 8,8 εκατ. άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, πολύ λιγότεροι σε σχέση με τον στόχο για 181,5 εκατ. ανθρώπους έως τα τέλη του έτους.

AΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News