«Κύκλωσαν» την εκκλησία με 210 μέτρα κερί

Περίεργα
«Κύκλωσαν» την εκκλησία με 210 μέτρα κερί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόμοιες “ζωσές” στις εκκλησίες γινόταν και παλιότερα στα Ανώγεια, κυρίως την περίοδο όπου ζούσαν εδώ καλόγριες

Ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, που εφαρμόστηκε στο Περαχώρι στα Ανώγεια, αλιεύσαμε από τη σελίδα anogi.gr: «210 μέτρα κερί χρησιμοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 11 Ιουνίου οι ενορίτες και ενορίτισσες του Ιερού Ναού της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους στο Περαχώρι, κάνοντάς το τρεις κύκλους από την εκκλησία, για να προστατευτεί ο τόπος από το κακό, τον κορωνοϊό και τις ανίατες ασθένειες.

Με συγκίνηση γυναίκες και άνδρες, μαζί με τον ιερωμένο του ναού, παπά Κώστα Σκουλά, και τη χειρωνακτική βοήθεια των Νίκου Συκιώτη και Γιάννη Καλομοίρη, τύλιξαν τον ναό με κερί, το οποίο θα μείνει εκεί για πάντα σαν ένα “τείχος” προστασίας από τις ασθένειες. Αρχικά το κράτησαν οι ενορίτες κάνοντας τρεις κύκλους και στη συνέχεια οι δύο άντρες το κάρφωσαν στο ύψος της μέσης του Ιερού Ναού.

Παράλληλα έκαναν αρτοκλασία υπέρ υγείας όλου του κόσμου, και έγραψαν τα ονόματα συγχωριανών και φίλων που παλεύουν με αρρώστιες και ταλαιπωρούνται, ώστε να τους δώσει δύναμη ο Θεός να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία.

Η συγκινητική αυτή πράξη έγινε με πρωτοβουλία των ανθρώπων της ενορίας, ενώ όπως ανέφεραν ηλικιωμένες γυναίκες στην “Ανωγή”: “Περισσότερο θέλαμε να το κάνουμε διότι καθημερινά τον τελευταίο καιρό ακούμε για πολύ νέους ανθρώπους που αρρωσταίνουν από αυτές τις δύσκολες ασθένειες.

 Όπως και ότι νέοι άνθρωποι «φεύγουν» από το κακό, όπως προχθές μια 47χρονη μητέρα, αλλά και τόσοι άλλοι. Συγκλονιζόμαστε σε μια μικρή κοινωνία, όταν νέοι άνθρωποι πεθαίνουν ή ταλαιπωρούνται τόσο πολύ.

Θέλουμε λοιπόν μέσω της εκκλησίας μας να κάνουμε μια ευχή, ώστε το κακό να φύγει από το χωριό μας, μα κι από όλο τον κόσμο. Αυτά είναι έθιμά μας, να τα καταγράψετε ώστε να τα μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές”, καταλήγουν».

Φωτογραφία από anogi.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News